Hjem Dyr Dyrevenner og øyelege sammen i opprop: – Forby fyrverkeri i privat regi

Dyrevenner og øyelege sammen i opprop: – Forby fyrverkeri i privat regi

Flere organisasjoner og fagpersoner har nå stilt seg bak et felles opprop om å få på plass et forbud mot fyrverkeri i privat regi.

I det nye forslaget fra Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB) som nå er ute på høring, foreslås det flere innstramminger rundt fyrverkeri og pyroteknikk.

Høringen inneholder imidlertid ikke forslag om forbud mot fyrverkeri i privat regi, så flere organisasjoner og fagpersoner har nå slått seg sammen om et felles opprop for å få til et slikt forbud.

Slik praksisen med fyrverkeri er i dag, er det mange dyr og mennesker som blir skadelidende hvert år.

Mange forholder seg ikke til det tillatte tidsrommet for oppskyting av fyrverkeri, som er mellom kl. 18.00 på nyttårsaften og kl. 02.00 på 1. nyttårsdag. Det blir derfor vanskelig å skjerme dyr og mennesker som påvirkes negativt av fyrverkeri.

Forbudet mot bruk av styringspinner som kom på plass i 2009, har ført til færre skader, men det er fortsatt mange mennesker som får øye-, ansikts-, hånd- og brannskader som følge av fyrverkeri. Ifølge seksjonsoverlege ved Øyeavdelingen på Haukeland universitetssykehus, Nils Bull, får i gjennomsnitt 16 personer alvorlige øyeskader av nyttårsfeiringen.

Høy risiko for skader

Sammen med en lang rekke organisasjoner og veterinærer stiller også Bull seg bak oppropet der det bes om et forbud mot fyrverkeri i privat regi.  

– Selv om de foreslåtte innstrammingene i forskriften skulle gå gjennom, mener vi at det fortsatt er for høy risiko for skader på både dyr, mennesker og miljø, til at det er forsvarlig at det skal være tillatt med privat bruk av fyrverkeri, sier daglig leder og veterinær i Dyrebeskyttelsen Norge, Åshild Roaldset, i en pressemelding fra organisasjonen.

Høringsfristen gikk ut 20. juni.

LES OGSÅ: Ola demonstrerer mot fyrverkeri: «dropp det, for dyrenes skyld»

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com