Instagrams system som skulle stoppe utnyttelsen av dyr på nett har feilet. Det viser en studie fra Universitetet i Oxford som konkluderer med at SoMe-gigantens varslingssystem for «wildlife-selfies» ikke fungerer.
Forskere fra Oxford University og dyrevernorganisasjonen World Animal Protection har gjennomgått og analysert Instagrams system som skulle forhindre dyremishandling og advare mot de såkalte «wildlife-selfiene».
Instagram sier på sin side at de prioriterer andre saker og temaer.
– Wildlife-selfies er utbredt på Instagram, men bak de tilsynelatende harmløse innleggene der folk poserer med ville dyr skjuler det seg forferdelige historier om dyremishandling og grov utnyttelse. Dyrene kan virke glade på bildene – men det er misvisende, sier Stephanie Kruuse Klausens som er viltekspert i den danske organisasjonen World Animal Protection.
550 000 ville dyr lever i fangenskap for å underholde turister
Hun påpeker at dyrene ofte blir dyrene tatt fra naturen og behandlet brutalt slik at de blir føyelige i fangenskap. Ifølge organisasjonens australske nettsider er det for tiden 550 000 ville dyr som lever i fangenskap kun med det formålet at turister skal underholdes.
– De lider både foran og bak kameraene, og brukes kun med det formål at menneskene bak kan tjene penger på underholdning med dyr, advarer Kruuse Klausen.
Etter mange oppfordringer fra World Animal Protection lanserte Instagram i 2017 et varslingssystem med popup-vinduer for å advare mot innlegg som kan inneholde dyremishandling. Men her seks år senere konkluderer forskerne med at medieplattformens tiltak slår tilbake med et smell:
– Studien viser at av de 244 hashtaggene som skal utløse en advarsel til brukerne, er det bare fem som fungerer etter hensikten. Det er en suksessrate på bare to prosent, noe som taler for seg selv, sier World Animal Protections leder for global dyrelivsforskning, Neil D’Cruz.
Oxford-forsker: – De kan og må ta mer ansvar
Og en ting er at popup-varslingssystemet bare fungerer når brukere søker etter en hashtag som utløser den, en annen ting er at det ikke fungerer når du legger ut et bilde eller når de ser på et innlegg på en konto brukeren følger.
Ved Oxford University har Dr. Lauren Harrington fra universitetets forskningsavdeling WildCRU konkludert med at Instagrams system faktisk ikke fungerer:
– Virkeligheten er at de fleste brukere ikke engang legger merke til popup-advarselen. Men Instagram har betydelige ressurser og teknologisk ekspertise til rådighet. De kan – og må – gjøre mye mer når det gjelder å ta ansvar for innholdet de pusher på plattformen sin, sier Lauren Harrington.
Kruuse Klausen forteller at World Animal Protection har diskutert et effektivt varslingssystem med Instagram i flere år. De forteller at organisasjonen også har presentert forskningen sin for dem og holdt møter med dem om Oxford-studien.
– Men de nøler, og sier at de prioriterer andre saker og temaer, og hevder samtidig at de ikke har den nødvendige kapasiteten, sier Kruuse Klausen.
Hun retter skarp kritikk mot medieplattformens nølende innsats for å stoppe dyremishandling:
– Et tungt ansvar hviler på skuldrene til Instagram, og alle andre SoMe-plattformer. De tjener seg rike på å vise bilder og videoer der det er sterke grunner for mistanke om dyremishandling. De har et ansvar for innholdet de hoster, og er både forpliktet til å både advare mot det men også å sørge for at slikt aldri blir lagt ut, mener den danske dyreverneren.