in ,

Dyrevernere jubler: Kong Charles forbyr omstridt delikatesse

Kong Charles
Foto: Getty

Kong Charles er kjent for sitt engasjement for miljø og biologisk mangfold. Nå setter han foten ned mot en omstridt delikatesse dyrevernere har vært skeptiske til i årevis.

Foie gras vil ikke lenger bli å finne i noen kongelige residenser. Dette bekrefter kong Charles ifølge avisa Independent i et brev til dyrerettighetsforkjempere i organisasjonen PETA.

Det har lenge vært kjent at Charles ikke er begeistret for måten foie gras produseres, og allerede som prins av Wales han har tidligere fjernet den kontroversielle patéen fra sine residenser.


NOAH skriver på nettsidene sine at produksjon av foie gras er forbudt i en rekke EU-land, på grunn av den rådende enigheten om at produksjonsmetoden ikke lever opp til gjeldende standarder for dyrevelferd.

EUs vitenskapelige komite for dyrehelse og -velferd konkluderte allerede i 1998 med at “tvangsfôring, slik det praksiseres i dag, er skadelig for fuglers velferd”. Også den internasjonale organisasjonen Food and Agriculture Organization (FAO) har uttalt at foie gras-produksjon reiser alvorlige spørsmål rundt dyrevelferd, og ikke er en praksis som tolereres av FAO.

Produksjonen foregår slik at dyrene i de første ukene av livet gis unormalt store mengder med fôr, slik at spiserøret skal utvide seg. Dermed blir spiserøret forberedt til den påfølgende tvangsfôringen.  I de siste 17-30 dagene av sine liv blir dyrene tvangsfòret. Dette gjøres for at leveren skal vokse seg opptil 10 ganger så stor som det som er normalt for dem. 

Redskapet som brukes for å tvangsfôre dyrene er en 30 cm lang slange (sonde), som blir skjøvet ned i dyrets hals. Deretter blir spiserøret presset så fullt som mulig med en fettrik maisgrøt. For å få maten ned i dyrets mage, stappes den ned i røret ved hjelp av en maskinell skrue eller en motorisert lufttrykkpumpe.

Og kong Charles er en av mange som slettes ikke har sansen for denne måten å fore opp dyr på. Dermed er politikken på at det ikke kommer foie gras på kongens bord nå også utvidet til å omfatte Buckingham Palace og samtlige andre kongelige residenser.

For å takke kongen har PETA sendt ham en kurv med «faux gras», som er et vegansk produkt laget av kokken Alexis Gauthier.

– Som prins av Wales fjernet kong Charles foie gras – et avskyelig produkt som blir til fordi ender og gjess tvangsfôres til leveren deres sveller opp til 10 ganger av den naturlige størrelsen før dyrene slaktes – fra sine residenser. Nå har Peta mottatt bekreftelse på at Hans Majestets medfølende politikk også omfatter Buckingham Palace og alle andre kongelige residenser, sier Elisa Allen i PETA.

Allen sier videre at PETA oppfordrer alle til å følge Kongens eksempel og unnlate å ha foie gras på menyen denne julen og fremover.

Buckingham Palace har ikke kommentert saken, men ifølge Independent har det allerede vært politikk å ikke servere foie gras ved Buckingham i en årrekke.

Det er lov å importere og selge foie gras i Storbritannia, men det er forbudt å produsere det i landet.

Etter brexit foreslo også enkelte politikere å forby importen, men disse planene vil trolig skrinlegges.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Asle holdt seieren hemmelig for absolutt alle

Hedrer kvinnen med stort hjerte for samfunnets svake: Nå får hele Stavangers «tante» Ada et eget torg