Hjem Blomster Dyrker du popkorngress? Mattilsynet med sterk advarsel

Dyrker du popkorngress? Mattilsynet med sterk advarsel

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

En ny trend har tatt av i Norge – dyrking av popkorngress ved å så upoppet popkorn i en krukke med jord. Men Mattilsynet advarer nå mot denne praksisen på grunn av risikoen for skadelige virus i norsk natur.

Den populære trenden har ført til at mange butikker har gått tomme for popkorn. Planten er billig, dekorativ og vokser raskt, noe som har gjort den til en favoritt blant mange.

Seksjonssjef Line Ruden i Mattilsynet sier at det går fint å dyrke popkorngress innendørs i en potte, men hun advarer mot å flytte potten utendørs eller plante popkorn direkte i hagen.

– Varer som selges som mat er vanligvis ikke ment for dyrking. Det gjelder også popkorn, sier Ruden til NRK.

Risiko for smitte

Under pandemien eksploderte hageinteressen, og mange begynte å plante tomater eller poteter kjøpt i butikken hjemme. Men dette kan føre til at insekter, sopp, bakterier og virus følger med plantene, noe som kan smitte norske landbruksprodukter og naturen.

popkorngress
Popkorngress tar av i Norge: Men mattilsynet advarer.

– Matvarer er ikke kontrollerte med tanke på at de skal være trygge å plante i jorda, forklarer Ruden til NRK.

For å unngå slike problemer, anbefaler Mattilsynet at man bruker frø produsert på gartnerier, som er ment å sås i hagen. Disse frøene er kontrollert og har dermed mindre risiko for å bringe med seg skadelige organismer. Seniorforsker Dag-Ragnar Blystad ved Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio) støtter denne anbefalingen og understreker viktigheten av å bruke sertifiserte settepoteter.

For tre år siden ble tomatbrunflekkviruset påvist i Norge, og selv om det ble raskt nedkjempet, viser dette hvor viktig det er å unngå at slike virus sprer seg.

– Bruk frø som er produsert på gartnerier og som er ment å sås i hagen, sier Ruden.

  1. sitrontre
  2. aloe vera
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com