En gullmynt funnet av amatør-arkeologer viser at Odin dukket opp på en gullmynt som han dateres til begynnelsen av 400-tallet. Dermed har epoken for dyrking av de norrøne gudene startet minst 150 år før man tidligere har antatt.
Frem til hobbyarkeologene fant gullmynten fra begynnelsen på 400-tallet, var den tidligst kjente omtalen av de norrøne gudene datert til siste halvdel av 500-tallet. Dette funnet av Odins navn var ifølge Aftenposten en inskripsjon på en draktspenne som ble funnet ved Nordendorf, sør i Tyskland.
Gullmynten fra tidlig 400-tall som er funnet i Danmark bærer portrettet av en ukjent men en gang betydningsfull mann. Mynten bærer inskripsjonen “Han er Odins mann”. Dermed kan forskerne slå fast at dyrkingen av de norrøne gudene fant sted 150 år før man tidligere hadde antatt.
– Jeg syns dette er megakjekt! Med dette funnet kommer vi ganske langt videre i den vitenskapelige tolkningen fra denne perioden. Vi har ikke mye informasjon fra før om denne tiden, men nå har vi nytt språkstoff og nye ord som ikke tidligere er registrert. Det gir ny innsikt i religionsutøvelse for denne perioden, sier språkforsker Krister Vasshus fra Stavanger ifølge Forskning.no til NTB.

Mynten stammer fra Vindelevfunnet på Jylland, og den store gullskatten inneholder en rekke oldtidssmykker og mynter.
– Vi har funnet beviset sort på hvitt, og det er en kjempeoppdagelse. Jeg kan ikke få armene ned i ren ekstase. Denne type innskrift er ytterst sjelden, vi finner kanskje en hvert 50. år. Denne gangen har det vist seg å være verdenshistorie, fortsetter Vasshus.

På nettsiden til Vejlemuseerne i Danmark opplyses det at det var Ole Ginnerup Schytz som fant skatten. Han hadde nettopp anskaffet seg en metaldetektor, og fikk lov til å gå ut på jordet hos sin gamle klassekamerat. Etter få timer fant han det som er et av Danmarkshistoriens største gullfunn.
LES OGSÅ: Arkeologene er sikker: Har funnet stedet hvor Jesus utførte det spesielle mirakelet