tirsdag, februar 18, 2020
Helse E-sigaretter kobles til dødsfall - norske myndigheter endrer ikke...

E-sigaretter kobles til dødsfall – norske myndigheter endrer ikke sine helseråd

-

E-sigaretter med nikotin er forbudt å selge i Norge. E-sigaretter skal ha først til minst seks dødsfall og flere hundre syke i USA, og det letes nå etter årsaken.

Forskningen frem til nå viser at helserisikoen ved bruk av e-sigaretter er relativt liten sammenlignet med vanlige sigaretter. E- sigaretter har vært på markedet i rundt ti år, men man kjenner enda ikke til de langsiktige konsekvensene av bruken.

Folkehelseinstituttet sier at barn, unge, ammende og gravide ikke bør bruke e-sigretter på grunn av nikotinen som kan være helsefarlig.

Avdelingsdirektør, Per Schwarze ved folkehelseinstituttet sier til Din side at de følger med og ønsker å skaffe seg mer kunnskap før de går ut og sier mer om temaet. Men han oppfordrer:

«De som bruker e-sigaretter, hvis de er røykere fra før, må vurdere bruken av dette selv. Det er sannsynlig at det er mindre skadelig enn vanlige sigaretter, i og med at mengden helseskadelige stoffer er mindre. Men vi vil fraråde å bruke e-sigaretter om man ikke er røyker fra før».

Foto: Pixabay

Dødsfall i USA

Det amerikanske Centers for Disease Control and prevention (CDC) har inntil 6.september registrert hele 450 sykdomsreaksjoner i 33 stater etter bruk av e-sigaretter. Det er også registrert minst 6 dødsfall som følge av slik bruk.

Myndighetene bruker nå tid på å finne ut om det er ingrediensene i sigarettene eller selve bruken som forårsaker dette.

I følge amerikanske medier får de som blir syke feber og symptomer på infeksjon. Tilstanden bedres ikke av antibiotika. Noen leger mistenker derfor at skadelige kjemikalier kan være årsaken.

Schwarze forklarer at det nå undersøkes om de som er blitt syke har brukt et stoff i sigarettene som kommer fra marihuana. Men om det kan være den eneste årsaken vet man ikke enda.

Neste artikkelNeste
Scroll ned

Lille Freya ble født alt for tidlig – smilet til den premature babyen har rørt tusenvis

Det å skulle ta imot et barn som fødes for tidlig er nok en angstfull opplevelse for de fleste foreldre. Spørsmålene er sannsynligvis mange,...

Den fire år gamle gutten overtaler familien sin til å adoptere en hjemløs, gammel mann

Fireåringen gikk den samme ruten til og fra barnehagen sammen med mammaen sin hver eneste dag. Og hver dag gikk de forbi en eldre,...

Slik gikk det med Angelina Jordan i finalen av «America’s Got Talent: The Champions»

Etter at Angelina Jordan gikk videre i «America’s Got Talent» har hun vært på "alles lepper". I natt ble resultatene av finalen avslørt.   14-år...