in

Eier fant hunden sin «regelrett henrettet» – nå har politiet henlagt saken

Foto: privat

I fjor høst var Ismal Forsblom og hunden hans Kiira var på harejakt i et populært jaktområde utenfor Alta. Det som skulle være en hyggelig aktivitet for hund og eier ble en tragedie.

Forsblom kunne se på GPS-senderen at hunden hans var flere kilometer unna. Så stoppet den plutselig opp, femti minutter uti jakta. Forsblom skjønte noe var galt.

– Jeg ringte opp peileren og fikk etter hvert lydopptak på det som skjedde, sa Forsblom til NRK.


Han hørte folk snakke, og lyden av en ATV som kjørte avgårde før signalet ebbet ut.

En person som var tilstede under hendelsen. Vedkommende bekreftet at hunden ble dratt etter ATVen, men at hunden på dette tidspunktet var død.

Etter en leteaksjon fant Forsblom tilslutt hunden sin gjemt bak to steiner .

– Hunden var rett og slett henrettet

– Hun var skutt flere ganger. Hunden var rett og slett henrettet, forteller Forsblom til TV 2.

Forsblom anmeldte saken til politiet og i etterkant av det grusomme funnet sa han at han også hadde funnet frem til en person som skal ha innrømmet å ha skutt hunden.

Kiira avbildet sammen med Ismael Forsbloms sønn. Foto: Privat

Personen NRK har snakket med som innrømmet at hunden ble slept bak ATV-en har forklart at det skal være et stort problem at hunder jager reinsdyr i området.

To siktede

To personer ble siktet for å ha skutt hunden.

Politiet sier nå i en uttalelse at de har foretatt en grundig etterforskning hvor det blant annet er gjennomført obduksjon av hunden, tatt avhør av de involverte og innhentet andre tekniske og taktiske bevis som belyser saken.

Det er dokumentert at det var rein i området der hunden ble sluppet, og andre opplysninger understøtter at hunden har jaget rein.

Henlagt på bevisets stilling

Nødvergebestemmelsen i Hundeloven § 14 sier at når en hund jager eller angriper tamrein som beiter lovlig, kan det utsatte dyrets eier gjøre det inngrep mot hunden som fremstår som nødvendig for å avverge skade, så sant inngrepet ikke går lenger enn nødvendig.

LIK SOSIALNYTT PÅ FACEBOOK

For den ene siktedes del er saken henlagt på grunn av bevisets stilling. Ut fra omstendighetene i situasjonen har det for siktede fremstått som nødvendig å skyte hunden for å avverge skade på reinen.

Politiet sier videre at det ikke foreligger andre opplysninger som kan underbygge at dette inngrepet gikk lenger enn nødvendig, etter at andre og lempeligere midler også var forsøkt ved å fange hunden og frakte den ut av området.

Den andre siktede var ikke til stede da hunden ble skutt, og for hans del er saken henlagt som intet straffbart forhold bevist.

Partene i saken er orientert om avgjørelsen, og det er tre ukers frist for å klage til overordnet påtalemyndighet.

Har startet spleis

Avisa iFinnmark.no skriver at Herlof Hammari i samråd med hundeeier Ismael Forsblom har startet en innsamlingsaksjon for å anke henleggelsen.

Hammari forteller til iFinnmark at dette er en trist sak for de det gjelder, men at ideen med Spleis-aksjon kom fra noen andre. En idé han fulgte opp etter å ha vært i kontakt med hundeeier Ismael Forsblom.

– Det handler om det prinsipielle. Skal man følge seg trygg når man drar på fjellet med hund eller bærspann, sier Herlof Hammari, som mener det er viktig at politiet følger opp denne typen saker.

Ismael Forsblom forteller til iFinnmark at det er mange som har engasjert seg i saken.

Hundeeieren opplyser at han hadde vært i kontakt med en advokat i forkant av henleggelsen av saken. Da henleggelsen kom følte han at begrunnelsen var helt feil fra politiets side.

– Det hadde nok kommet en anke uansett, sier Forsblom, som er takknemlig for den økonomiske bistanden han nå får fra folk.

I spleisen er det hittil samlet inn 96.385 kroner fra 428 givere.

Alle pengene som samles inn vil brukes til å kjøre Kiira saken videre.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Savnet mann (23) ble funnet død i sjøen i Arendal

Flere steder i landet ventes høye temperaturer denne uka – disse hundene er spesielt utsatt for heteslag