torsdag, januar 20, 2022

Ekspert advarer mot stearinlys – like farlig å puste inn som sigarettrøyk

Mest lest nå

Vinteren er definitivt her, og julen nærmer seg. Vi trøster oss med at den kalde mørketiden jo egentlig er ganske koselig, siden vi kan fyre i peisen og tenne masse stearinlys. Men kanskje vi bør tenke oss om to ganger når det gjelder å tenne lys.

«Forskning viser at stearinlys kan frigjøre svevestøv med en partikkelkonsentrasjon på nivå med moderat røyking innendørs, eller med uteluften i svært forurensede byer», sier Kai Gustavsen, fagsjef inneklima hos Astma- og allergiforbundet, til Dinside.

«Noen foreldre opplever at barna er konstant syke og forkjølet, i enkelte tilfeller kan det skyldes et dårlig innemiljø i boligen», sier han videre.


Folkehelseinstituttet advarer

Nå går Folkehelseinstituttet (FHI) ut og advarer mot bruk av stearinlys. Og det gjelder både duftlys og vanlige stearinlys. Stearinlys forurenser like mye som moderat røyking. Og det er småbarn og astmatikere som er mest utsatt.

Ifølge Folkehelseinstituttet, vil en del av stearinet forbrenne ufullstendig når lyset brenner. Dette kan man se som en svart stripe av sotrøyk over flammen, eller som misfarging på vegger og tak i nærheten av der stearinlyset står.

De tynne, høye lysene er verstingene

Versingene er de tynne, høye lysene. På andreplass kommer kubbelys, og på tredjeplass telys. Parafinlys soter mest, stearinlys nest mest og vokslys minst. Men det kan være en del variasjoner avhengig av kvalitet og hva lyset er laget av.

stearinlys
Nå gir folkehelseinstituttet noen tips om hvordan man bør bruke stearinlys. Foto: Canva

Stearinlysene soter både når de tennes og når de brenner. Men de soter aller mest når man blåser de ut.

Slik minimerer du forurensningen

Her er Folkehelseinstituttets tips til hvordan man kan minimere eller unngå forurensning etter stearinlys:

  • Ikke overdriv bruken av stearinlys, og ta ekstra hensyn dersom det er astmatikere eller små barn til stede.
  • For å unngå svevestøv kan du bytte ut stearinlysene med LED-lys. Det finnes mange telys- og kubbelysvarianter på markedet.
  • Den verste forurensningen oppstår når lysene skal slukkes – og særlig dersom man blåser ut lysene.
  • Bruk en hette eller klemme slik at man kveler lyset så fort og effektivt som mulig. Da reduserer man utslippene av sotpartikler drastisk.
Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

Følg oss på sosiale medier

134,608FansLik
1,600FølgereFølg
245FølgereFølg
.

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter