Hjem Helse Ekspert advarer om fedmemedisiner

Ekspert advarer om fedmemedisiner

De siste årene har slankemedisiner blitt mer og mer i vinden. En av de som har vært åpen på å ha brukt medisin mot fedme er Else Kåss Furuseth. Samtidig som salget har skutt i været, opplever apotekere at folk har svært lite kunnskap om bruken av disse medisinene, og frykter derfor feilbruk.

I programmet «Helsekost Furuseth» utforsker tv-profilen hvorfor dette med å begrense matinntaket og gå ned i vekt er så tungt. Sammen med fire andre deltagere ville Else slanke seg.

– Jeg har strevd med mat og vekt så lenge jeg kan huske. Av ulike grunner. Men som mange andre har jeg nok brukt Big Mac som en trofast støttekontakt – og det er blitt mitt livs aller lengste forhold, sa Else Kåss Furuseth i instagram-innlegget  der hun delte nyheten om at TV-programmet «Helsekost Furuseth» som hadde premiere på NRK 1 den 20. april.

Else Kåss Furuseth er en dame med kontroll på det meste, men ikke vekta. Det som trigget henne til å ta tak i dette var ifølge NRK at fastlegen hennes anbefalte henne å begynne med pustemaske om natta. Da gikk alvoret opp for henne.

En av årsakene til at det kanskje gjør det å snakke om mat og kropp tror hun kanskje er at det ofte er ganske bastante leire.

– Løsningene blir som oftest noe ala «grønnkål er bedre enn du tror» vs «elsk deg selv akkurat som du er». Satt på spissen. Begge deler er lettere sagt enn gjort, mener hun.

Else opplevde gunstig effekt av medisin

Under innspillingsperioden ble en ny type slankemedisin lansert, og TV 2 skriver at Else var helt åpen om at det fristet å gi den et forsøk. I samråd med lege startet hun derfor på legemiddelet Wegovy, en sprøyte som blir satt ukentlig og som påvirker delen av hjernen som styrer appetittfølelsen.

Til God kveld Norge sa hun at virkningen av medisinen var noe som ville ta tid.Men da hun hadde forsøkt i noen måneder var hun helt klar på effekten:

– Den største forskjellen er at jeg føler meg mett. Jeg har kunnet si: «Nei takk, jeg er forsynt» og ment det. Det er lettere å stå opp om morgenen, og jeg ruller ikke ut av senga som en slapp falafel, fortalte Else til TV 2.

Overraskende lite kunnskap får apotekene til å frykte feilbruk

Mange opplever at fedmemedisiner har hjulpet dem, og salget av reseptbelagte vektreduserende legemidler har økt kraftig det siste året. Men de ansatte på Apotek 1 sier i en pressemelding at de opplever at slettes ikke alle kjenner til hvordan de skal bruke medisinene. Det får farmasøyt og fagdirektør i Apotek 1-kjenden, Eirik Rustan, til å frykte feilbruk.

– Jeg er litt overrasket over hvor lite kunnskap folk har når disse legemidlene hentes ut for første gang. Mange er ikke vant til å sette en sprøyte på seg selv, og har sjelden fått noe veiledning før de kommer for å hente ut sine nye legemidler, sier Eirik Rustan, farmasøyt og fagredaktør i Apotek 1.

Farmasøyt og fagdirektør Eirik Rustan Foto: Apotek 1

Han forteller at apotekmedarbeidere kartlegger kunnskapen og informasjonsbehovet når noen henter nye medisiner. Kunder som kommer med resept på nye vektreduserende legemidler har i liten grad blitt informert om hvordan legemidlene virker, hvordan de skal tas eller hvilke bivirkninger som er aktuelle.

Felles for denne type legemidler er at de må injiseres i underhuden, enten på magen, låret eller overarmen. Dette betyr at man må være forberedt på at man må stikke seg når man bruker disse, noe som kan være nytt for mange.

– Legemidlene kommer i ferdigfylte penner og er relativt brukervennlige, men det er avgjørende at man får god opplæring i klargjøring og selve injiseringen, sier legemiddeleksperten og forteller:

– En vanlig brukerfeil er at folk tror de må teste at pennen fungerer hver gang de skal sette en dose. Dette fører til at verdifulle dråper ødsles bort, slik at det ikke er nok igjen til siste dose. Det er bare nødvendig å teste pennen første gang den brukes, sier Rustan, som anbefaler å lese bruksanvisningen nøye og rådføre seg på apoteket.

Påvirker appetitt ikke forbrenning

De nye vektreduserende legemidlene øker ikke forbrenningen, slik mange kanskje tror.

– Tvert imot er det slik at kroppen svarer med å redusere forbrenningen når man går ned i vekt, som et middel for å bevare energireservene, forteller Rustan.

Legemidlene påvirker appetittsenteret i hjernen og magetømmingshastigheten. Det bidrar til at man kjenner seg mett raskere. Det er også rapportert om mindre søtsug.

Medisin alene er ingen løsning

Når man har brukt legemidlene i en periode kan man oppleve å gå opp i vekt igjen når man slutter å bruke de. Dette er fordi legemidlene ikke er en løsning alene, dersom målet er å gå ned i vekt.

– Riktig kosthold, i riktig mengde, og å være i aktivitet er viktig selv om man bruker de nye vektreduserende legemidlene. Dette gjelder under hele behandlingen, men særlig hvis man har nådd målet sitt og enten skal gå ned i dose eller forsøke å slutte på dem. Har man ikke planlagt veien videre, eller innarbeidet de gode vanene mens man har brukt disse legemidlene så er det stor sjanse for at man vil legge på deg igjen, forklarer Rustan.

De nye vektreduserende legemidlene er vist i studier å være effektive. Like fullt må man være forberedt på at vektreduksjonen vil gå gradvis over flere måneder til år, og særlig i starten hvis man ikke har innarbeidet de gode vanene.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com