Forsiden Nyttig Ekspert: Dagens barneoppdragelse er fullstendig krise - Her er 5 tips alle...

Ekspert: Dagens barneoppdragelse er fullstendig krise – Her er 5 tips alle småbarnsforeldre burde få med seg

Emma Jenner har blitt et kjent ansikt for småbarnsforeldre i Storbritannia. Hun er blitt kjent gjennom programmet «Take Home Nanny,» hvor hun drar hjem til foreldre som strever med oppdragelsen av barna sine. 

Tidligere har Emma Jenner uttalt at dagens småbarnsforeldre i stor grad mislykkes  sammenlignet med tidligere generasjoner av foreldre. Til Huffington Post har hun derfor delt sine beste tips om hva vi gjør feil, og hva som bør inngå i oppdragelsen av barn.

1. I dag tillater foreldre at barna styrer dem

Et typisk eksempel som Emma har plukket opp på sine mange hjemmebesøk er når familiene sitter ved frokostbordet. Mamma eller pappa har fylt melk i den røde koppen, men barnet nekter å drikke melken. Det er feil kopp. Den lille «sjefen» vil helst ha den blå koppen. Mange foreldre ville da hentet den blå koppen, for å forhindre en sur eller trass unge.

I følge Jenner er dette helt feil måte å håndtere slike situasjoner på. Foreldre må tørre å være den som bestemmer i huset, det er ikke barnet sin oppgave.

Dersom barnet får et utbrudd av raseri, er det helt greit. Men ikke lær barnet at et raseriutbrudd er nøkkelen for å få det som man vil, da gjør du deg selv en bjørnetjeneste og kan forvente mange raseriutbrudd i fremtiden.

2. Still krav til barna dine

Emma Jenner påpeker at barn klarer mye mer enn hva foreldrene tror. Det er lett å bortforklare barns uvilje til å rydde, eller dårlige oppførsel med at «de er jo bare barn». Men de aller fleste barn vet godt hva som er rett og gale, hva som er lov og ikke.

Men foreldrene må møte barna med en forventning om at de klarer å håndtere disse tingene.

Jenner mener at grunnen til at barn ikke oppfører seg skikkelig er at foreldrene ikke har vist dem hvordan man skal oppføre seg.

3. Du står alene i kampen med oppdragelse – men det er din egen feil

Jenner forklarer at barn før i tiden hadde flere oppdragere rundt seg. Både lærere og mennesker i nabolaget ga barna tydelige beskjeder når barna oppførte seg upassende.

Eksperten kaller det for «the village». Det var flere voksne som tok ansvar om oppdragelsen.

I dag er det ikke slik. Det har blitt mye vanskeligere for lærere eller naboer å «snakke til» eller skjenne på andre menneskers barn. Stort sett ender det med at foreldrene blir irritert eller sur på læreren eller naboen. I mange tilfeller gidder ikke foreldrene en gang å høre om grunnen til at barnet deres ble irettesatt. Jenner mener at en slik oppførsel fra foreldre er et direkte signal til barna om at de kan oppføre seg som de vil, for verken lærere eller naboer har lov til å irettesette de.

LES OGSÅ
Hvitløkstrikset som faktisk virker - tar av på nettet

Jenner råder foreldre til å rose andre voksne som setter grenser for barna deres, og høre på tilbakemeldingene en lærer gir om barna. Vi har blitt alt for følsomme når det gjelder dette temaet.

LES OGSÅ
5 tips til hvordan du effektivt kan fjerne inngrodde hår

4. Ikke bruk moderne snarveier i oppdragelsen 

Jenner ser en tydelig trend hos dagens foreldre. Man har blitt overfokusert på at barna alltid må ha noe som underholder dem. Barn vet nesten ikke hvordan de skal kjede seg lenger.

De fleste barn har i dag tilgang til mobiltelefoner, DVD, TV, iPad, osv. Elektroniske verktøy som kan gjøre hverdagen mer avslappende både for foreldre og barn. Problemet med alle de elektroniske underholdningsmaskinene er at barna ikke lærer seg å bli tålmodig. Barn trenger å lære hvordan man underholder seg selv, og de trenger å lære at av og til må man kjede seg mens man venter på noe. Slik er livet, og det er bedre at barn lærer det mens de er små, fremfor å oppdage det som voksen.

Jenner mener at foreldre bør bli flinkere til å oppdra barna sine til å klare å vente. For eksempel så trenger ikke barna å få se på iPad når man må vente 20 minutter på maten på en restaurant.

Hun mener at denne treningen kan startes allerede fra babyalder. En baby må ikke løftes opp i det sekundet den begynner å sutre, den kan godt vente litt før man løfter den opp. Slik kan man trene tålmodighet i små doser, uten at det betyr at man skal la en baby ligge hylende.

5. Foreldre må slutte å alltid prioritere barnas behov først

Det er selvfølgelig bra å ta barns behov på alvor, men barn må også lære seg at det ikke alltid handler om dem og deres behov først. Jenner forteller at svært mange foreldre hun møter glemmer å ivareta sine egne behov. Barnas behov er så mange og tidkrevende at man ikke har tid til seg selv.

Hun forklarer at det ikke er feil å imøtekomme barnas behov, men at man må lære barna opp til at det ikke er sikkert at mamma eller pappa har tid akkurat det sekundet barnet spør.

Det er heller ikke feil å si nei til barna, eller å be dem om å leke eller underholde seg selv en stund.

Jenner mener at dersom vi ikke gjør noe for å endre på oppdragerstilen som råder i dagens samfunn, vil fremtiden bestå av bortskjemte mennesker som er mest opptatt av seg selv. Og det vil ikke være disse menneskene sin feil, men vår. 

Del gjerne artikkelen videre med flere småbarnsforeldre!

LES OGSÅ: Grensesetting og rutiner – Her er 9 tips til oppdragelsen

Eivind Ertesvåg
Jeg opprettet Sosialnytt i 2014. Da med formål om å spre gladsaker og inspirerende historier, fremfor all negativiteten som ofte preger nyhetsbildet. Siden den gang har siden vokst og Sosialnytt har i dag flere skribenter og tusenvis av engasjerte lesere. Jeg har studert webkommunikasjon og er også utdannet sosionom. På fritiden opptar familie, venner og livet som småbarnsfar det meste av tiden min. .

Mest lest nå

Hunder slaktes for å bli festivalmat

Urovekkende bilder viser at hunder blir brent levende før en årlig hundekjøtt festival i Kina under feiringen av sommersolverv. Ifølge den britiske avisen Independent blir...

Alexander Rybak: «Jeg er konstant redd for å leve»

Alexander Rybak har hatt en del utfordringer med sykdom det siste året. Nå deler han en tekst på Instagram, som får fansen til å...

Fire barn syke etter å ha spist giftig plante. Advarer foreldre – likner på sukkererter

Barna var på SFO da de spiste av den meget giftige planten Gullregn. De syns planten liknet på sukkererter. Barna ble så dårlige at de...

Forskere frykter at foreldres mobilbruk gir barna atferdsproblemer

Flere helsesøstre har ropt varsku om foreldres mobilbruk. De mener at barn kan bli skadelidende av foreldres manglende tilstedeværelse. Nå henger forskere seg på. Amerikanske...

Nytt bilde av Elvis Presleys barnebarn får folk til å steile

Elvis datter, Lisa Marie Presley, skaper overskrifter etter at hun la ut et bilde av sine fire barn. Fansen blir helt lamslått over hvordan...