Hjem Familie Ekspert: Dagens barneoppdragelse er fullstendig krise – Her er 5 tips alle småbarnsforeldre burde få med seg

Ekspert: Dagens barneoppdragelse er fullstendig krise – Her er 5 tips alle småbarnsforeldre burde få med seg

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Emma Jenner har blitt et kjent ansikt for småbarnsforeldre i Storbritannia. Hun er blitt kjent gjennom programmet «Take Home Nanny,» hvor hun drar hjem til foreldre som strever med oppdragelsen av barna sine. 

Tidligere har Emma Jenner uttalt at dagens småbarnsforeldre i stor grad mislykkes  sammenlignet med tidligere generasjoner av foreldre. Til Huffington Post har hun derfor delt sine beste tips om hva vi gjør feil, og hva som bør inngå i oppdragelsen av barn.

1. I dag tillater foreldre at barna styrer dem

Et typisk eksempel som Emma har plukket opp på sine mange hjemmebesøk er når familiene sitter ved frokostbordet. Mamma eller pappa har fylt melk i den røde koppen, men barnet nekter å drikke melken. Det er feil kopp. Den lille «sjefen» vil helst ha den blå koppen. Mange foreldre ville da hentet den blå koppen, for å forhindre en sur eller trass unge.

I følge Jenner er dette helt feil måte å håndtere slike situasjoner på. Foreldre må tørre å være den som bestemmer i huset, det er ikke barnet sin oppgave.

Dersom barnet får et utbrudd av raseri, er det helt greit. Men ikke lær barnet at et raseriutbrudd er nøkkelen for å få det som man vil, da gjør du deg selv en bjørnetjeneste og kan forvente mange raseriutbrudd i fremtiden.

2. Still krav til barna dine

Emma Jenner påpeker at barn klarer mye mer enn hva foreldrene tror. Det er lett å bortforklare barns uvilje til å rydde, eller dårlige oppførsel med at «de er jo bare barn». Men de aller fleste barn vet godt hva som er rett og gale, hva som er lov og ikke.

Men foreldrene må møte barna med en forventning om at de klarer å håndtere disse tingene.

Jenner mener at grunnen til at barn ikke oppfører seg skikkelig er at foreldrene ikke har vist dem hvordan man skal oppføre seg.

3. Du står alene i kampen med oppdragelse – men det er din egen feil

Jenner forklarer at barn før i tiden hadde flere oppdragere rundt seg. Både lærere og mennesker i nabolaget ga barna tydelige beskjeder når barna oppførte seg upassende.

Eksperten kaller det for «the village». Det var flere voksne som tok ansvar om oppdragelsen.

I dag er det ikke slik. Det har blitt mye vanskeligere for lærere eller naboer å «snakke til» eller skjenne på andre menneskers barn. Stort sett ender det med at foreldrene blir irritert eller sur på læreren eller naboen. I mange tilfeller gidder ikke foreldrene en gang å høre om grunnen til at barnet deres ble irettesatt. Jenner mener at en slik oppførsel fra foreldre er et direkte signal til barna om at de kan oppføre seg som de vil, for verken lærere eller naboer har lov til å irettesette de.

Jenner råder foreldre til å rose andre voksne som setter grenser for barna deres, og høre på tilbakemeldingene en lærer gir om barna. Vi har blitt alt for følsomme når det gjelder dette temaet.

4. Ikke bruk moderne snarveier i oppdragelsen 

Jenner ser en tydelig trend hos dagens foreldre. Man har blitt overfokusert på at barna alltid må ha noe som underholder dem. Barn vet nesten ikke hvordan de skal kjede seg lenger.

De fleste barn har i dag tilgang til mobiltelefoner, DVD, TV, iPad, osv. Elektroniske verktøy som kan gjøre hverdagen mer avslappende både for foreldre og barn. Problemet med alle de elektroniske underholdningsmaskinene er at barna ikke lærer seg å bli tålmodig. Barn trenger å lære hvordan man underholder seg selv, og de trenger å lære at av og til må man kjede seg mens man venter på noe. Slik er livet, og det er bedre at barn lærer det mens de er små, fremfor å oppdage det som voksen.

Jenner mener at foreldre bør bli flinkere til å oppdra barna sine til å klare å vente. For eksempel så trenger ikke barna å få se på iPad når man må vente 20 minutter på maten på en restaurant.

Hun mener at denne treningen kan startes allerede fra babyalder. En baby må ikke løftes opp i det sekundet den begynner å sutre, den kan godt vente litt før man løfter den opp. Slik kan man trene tålmodighet i små doser, uten at det betyr at man skal la en baby ligge hylende.

5. Foreldre må slutte å alltid prioritere barnas behov først

Det er selvfølgelig bra å ta barns behov på alvor, men barn må også lære seg at det ikke alltid handler om dem og deres behov først. Jenner forteller at svært mange foreldre hun møter glemmer å ivareta sine egne behov. Barnas behov er så mange og tidkrevende at man ikke har tid til seg selv.

Hun forklarer at det ikke er feil å imøtekomme barnas behov, men at man må lære barna opp til at det ikke er sikkert at mamma eller pappa har tid akkurat det sekundet barnet spør.

Det er heller ikke feil å si nei til barna, eller å be dem om å leke eller underholde seg selv en stund.

Jenner mener at dersom vi ikke gjør noe for å endre på oppdragerstilen som råder i dagens samfunn, vil fremtiden bestå av bortskjemte mennesker som er mest opptatt av seg selv. Og det vil ikke være disse menneskene sin feil, men vår. 

Del gjerne artikkelen videre med flere småbarnsforeldre!

LES OGSÅ: Grensesetting og rutiner – Her er 9 tips til oppdragelsen

Her er noen tips for hvordan du kan hjelpe barnet ditt å ha et sunt forhold til nettet, og også noen få ting å tenke på for deg som forelder (Se video): 

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com