in ,

Ekspert ut mot «Eit feitt liv»

Skjermdump Instagram/@ronnybaa

«Eit feitt liv» ha slått an blant tv-seerne, men ekspertene lar seg ikke imponere.

NRK-programmet «Eit feitt liv» handler om at Ronny Brede Aase skal finne ut om livsstilen hans med mye kos er forenlig med drømmen om et langt og godt liv.


– Programmet har noe for seg ved at vi ser at det er krevende å gå ned i vekt. Ved å rette oppmerksomheten mot hvor krevende det er å gå ned i vekt, viser programmet samtidig at det ikke er en sammenheng mellom lav overvekt og lav viljestyrke, sier Tine Sundfør, klinisk ernæringsfysiolog, til Dagbladet.

Ja, jeg reagerer og syns det er feilinformasjon til befolkning og useriøst å sette trening opp mot vektreduksjon

Posted by Tine Mejlbo Sundfør on Saturday, May 15, 2021

Samtidig påpeker hun at programmet er mest underholdning, og at hun frykter at det kan gi inntrykk av at det ikke er noe vits å tenke fysisk aktivitet og helsefremmende kosthold når man vil ta vare på helse og gå ned i vekt.

RELATERT: Ronny Brede Aase: -Jeg vil være tykk og glad

Sundfør reagerer på flere påstander i programmet, blant annet stusser hun over påstanden om at hvis man skal ned i vekt, så er ikke trening veien å gå.

– Hvis vi tar påstand nummer én så kan jeg være med på at trening i seg selv, når vi ser på store oppsummeringsstudier, ikke har noe utslag på vektreduksjon. Men det vi vet veldig godt er at trening reduserer de andre risikofaktorene knyttet til overvekten. Økt fysisk aktivitet kan redusere blodtrykk, blodsukker og fettstoffer i blodet uavhengig av vektreduksjon. Et annet aspekt, som ikke nevnes i det hele tatt i programmet, er det psykologiske, sier Sundfør til Dagbladet

RELATERT: Tuva og Ronny er blitt foreldre: – aldri opplevd noe som kan måle seg

Sundfør opplever selv at veldig mange av hennes pasienter får til å gjøre endringer i kosthold nettopp fordi de er i fysisk aktivitet.

– Fordi fysisk aktivitet gir mestringsfølelse. Å trekke fram trening på denne måten, som det gjøres i programmet, synes jeg gir feil informasjon til befolkning og det er useriøst av fagperson å sette trening opp mot vektreduksjon, mener hun.

RELATERT: Fedmeforsker om feilen mange gjør: Derfor går du ikke ned i vekt av treningen

Rønnaug Astri Ødegård som er overlege ved St. Olavs Hospital og står bak påstanden om at trening ikke er veien å gå for å gå ned i vekt mener Sundfør tar poenget ut av kontekst.

– Alle vet at trening er bra for helsa, det er det ingen som bestrider, sier hun, og legger til at for å gå ned i vekt, så er det det å spise mindre som må til for å oppnå effekt.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Dette må du gjøre med bunaden nå

Prins Christian er konfirmert – se bildene