Nyheter Ekspert: Utmattelse rammer de som er sterke og omtenksomme.

Ekspert: Utmattelse rammer de som er sterke og omtenksomme.

-

- Reklame -

I løpet av de siste årene har de fleste av oss blitt kjent med diagnosen utmattelsessyndrom. Enten fordi man selv har blitt rammet, eller kjenner noen som har blitt utmattet.

I følge norsk helseinformatikk er det en tilstand med unormal følelse av energisvikt og utmattelse av mer enn 6 måneders varighet, og som hemmer dagliglivets funksjoner.

Utmattelsessyndrom eller utbrenthet kan ofte bli sett på som en sykdommer som ikke er ekte, eller som noe man finner på. Dette kan være ekstra vanskelig for de som rammes dersom de får en opplevelse av at omgivelsen ikke tar de på alvor.

Kurera har intervjuet en ekspert på stress om hva utmattelse egentlig innebærer. Karin Isberg beskriver utmattelse og stress gjennom fem punker.

1. Utmattelse rammer sterke personer

Karin Isberg mener at tilstanden oftest rammer personer med «store indre ressurser». Folk som stiller høye krav til seg selv og som opplever at det stilles store krav til dem. «Det kreves en sterk person for å presse seg hardt og lenge», sier Karin Isberg til Kurera.

Hjerneforsker Agneta Sandström konstaterer at utmattelse oftest treffer mennesker som har en kvalifisert jobb.

- Reklame -

Foto: Expressos
Foto: Expressos

2. Utmattelse rammer omsorgsfulle mennesker

Karin Isberg sier at mennesker med et godt hjerte som tenker mye på andre, lettere rammes av utmattelse. De synes det føles egoistisk å fokusere på seg selv, så de forsømmer ofte sine egne behov. Isberg sammenligner dette med å kjøre bil uten å tenke.

3. Utmattelse rammer personer som har vanskelig for å si nei

Er du en person som tenker mer på andre enn deg selv? Stiller du også store krav til deg selv? Da har du sannsynligvis også vanskelig for å si nei. Karin Isberg mener at du da har en utfordring. Dersom du aldri sier nei til andre mennesker så vil du etterhvert gå tom. «De indre ressursene tømmes», sier Isberg.

4. Utmattelse er ikke det samme som depresjon

Selv om man kan finne likheter mellom utmattelse og depresjon så finnes det også avgjørende ulikheter. Mens deprimerte mennesker «gir opp», pleier utmattede personer å kjenne på frustrasjon og aggresjon over livet.

Agneta Sandström mener at utmattede personer skiller seg klinisk fra deprimerte. En del blir deprimert av å være utmattet, men langt i fra alle.

Foto: Panorama24
Foto: Panorama24

5. Veien ut av utmattelse er å fokusere på deg selv.

Prioriter for ditt eget beste! Da fylles de indre ressursene seg opp igjen. Du klarer igjen å bry deg om ting som gjør deg glad. Man bør også øve seg på å sette grenser for seg selv. Si nei og tørr å spørre om hjelp, mener Karin Isberg. Dette forebygger at du rammes av utmattelse. Noe av det aller viktigste man kan gjøre for å hindre stress eller utmattelse er å tilrettelegge for at man får nok søvn, sier Agneta Sandström.

Selv om du er en godhjertet person som vil hjelpe og være der for andre mennesker så bør du altså først og fremst prioritere deg selv! For hva hjelper det vel andre mennesker dersom du treffer veggen? Da er det ikke mye omsorg eller hjelp du kan yte. Del gjerne denne informasjonen videre! 

Lik oss på Facebook for flere saker:

Siste nytt

Prinsesse Märtha Louise fyller 48 år i dag – se det nydelige bildet Kongehuset har publisert i anledning dagen

I dag fyller prinsessen 48 år.  Det har vært et år med et stort medietrykk på prinsessen vår. Da nyheten...

Her befrir brødrene en havørn som har satt seg fast i en felle – tar en uforglemmelig selfie

Brødrene Michael og Niel Fletcher var ute og gikk tur i skogen en høstdag, da de kom over en...

240 norske ungdommer synger Bohemian Rhapsody – nå går videoen viralt

Første skoledag er en stor dag, enten du begynner i førsteklasse, femteklasse, første dag på ungdomsskolen eller på videregående...

Paret har prøvd å få barn i åtte år. Men så får de en overraskende beskjed

Ashley og Tyson Gardner hadde prøvd å få barn i åtte år. De holdt nesten på å gi opp,...

Datteren kaller moren sin for «feit» – Morens tilsvar er noe alle foreldre burde få med seg

Da Allison Kimmey gikk på videregående, var hun besatt av å ha den perfekte kroppen. "Jeg begynte å utvikle en...

Faren fikk Alzheimers og husket ikke lenger sin egen familie – Da fikk sønnen en idé

Har du kjent eller kjenner du noen med Alzheimers eller annen demens? Da vet du at det er en...

Populære

Du liker nok disseRELATERT
Anbefalt for deg

Neste artikkel ⬇