in

Ekspertene enige: Dette virker best mot hårtap

Image by kalhh from Pixabay

Rundt 75 prosent av menn i vår verdensdel rammes av arvelig hårtap. For mange er det en psykisk belastning, og mange prøver nær sagt hva som helst for å beholde manken. Ekspertene er enige når de peker på hva som virker best.

Arvelig hårtap, som er det som rammer de aller fleste som mister hår, kalles androgen alopeci på fagspråket. Det er ikke få «vidunderkurer» som tilbys mot dette, men blant medikamentene hudleger sier faktisk hjelper, så er det spesielt Minoxidil, Dutasterid og Finasterid som er effektiv mot androgen alopeci.

Nå har kanadiske forskere prøvd å finne svaret på hvilket av disse legemidlene som faktisk virker best, og i en ny studie har de sammenliknet effekten av legemidlene.


Studien, som er omtalt av Dagbladet, nylig ble publisert i det anerkjente tidsskriftet JAMA, har foretatt en metaanalyse av forskningsartikler på området, og sett på hva slags effekt ulike doser av legemidlene har på menn som mister håret, og rangert dem deretter.

Øverst på lista troner legemiddelet Dutasterid, med et daglig inntak på 0,5 milligram. Duasterid er i likhet med Finasterid som kom på andreplass, også antiandrogene tabletter.

– For mannlig type hårtap er denne rangeringen logisk og ikke overraskende, sier Miray Al-Mustafa til avisa. Al-Mustafa er hudlege ved Aleris sykehus i Drammen..

Hun forklarer at androgen alopeci skyldes hormonelle og genetiske faktorer, og at en hoveddel av behandlingen derfor retter seg mot den hormonelle årsaken.

– Finasterid blokkerer et enzym i denne omdannelsen, mens Dutasterid blokkerer begge enzymene, og har derav betydelig bedre effekt. De starter begge å virke etter fire til fem måneder, og oppnår maksimal effekt etter ett år, sier hudlegen.

Hun understreker at dette ikke er en kjapp løsning. De fleste må ta behandlingen livet ut. Dersom behandlingen stoppes vil hårtapet komme tilbake, forklarer Al-Mustafa.

Ifølge Al-Mustafa er det vanlig å kombinere både Finasterid eller Dutasterid og Minoxidil. Effekten av å kombinere legemidlene gjør at man både reduserer den hormonelle effekten androgen har på hår,

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

En dårlig nyhet for alle «myggmagneter» 

friends

Friends-stjernen Matthew «Chandler» Perry om rusmisbruket: Glad jeg lever