in

Ekspertene håper SAS er på vingene igjen i løpet av uken

SAS og pilotene møtes nå for nye runder med forhandlinger.

Etter at 900 piloter gikk ut i streik mandag forrige uke har det vært steile fronter mellom SAS og pilotene.

VG skriver onsdag morgen at SAS-ledelsen og pilotforeningene nå vender tilbake til forhandlingsbordet i Stockholm, i et nytt forsøk på å få en slutt på SAS-streiken.

Den norske riksmekleren Mats Ruland er på plass i Stockholm, og sa ifølge VG til NTB tirsdag kveld at han håper partene stiller løsningsorienterte:

– De er de som sitter med nøkkelen til en løsning.

Espen Andersen er førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI og ekspert på luftfart og flyselskaper.

– Det kan ikke fortsette på denne måten, sier Andersen til VG.

Han stiller spørsmål ved at selskapet ikke klarte å komme frem til en avtale før sommeren.

– Streiken kom midt i perioden SAS virkelig skulle tjene penger. Så får de alle disse kanselleringene. All fornuft tilsier at de burde kommet til enighet.

– Vi har forberedt oss godt, og vi skal være konstruktive med formål om å bli enige om en ny avtale, sier sjef i SAS Norge, Kjetil Håbjørg, til NRK.

Streiken er anslått å koste det allerede kriserammede flyselskapet 100–130 millioner kroner daglig.

Håbjørg sier til NRK at de har et håp om å komme til enighet allerede onsdag.

Jan Levi Skogvang, leder for SAS-pilotene i Parat, mener SAS skaper et bilde av at det er pilotene som er årsaken til de økonomiske problemene i selskapet.

– Problemene ligger helt andre steder, sier han i en pressemelding fra Parat.

Skogvang mener selskapet forsøker å legge skylden for de økonomiske problemene over på pilotene, noe han mener er et blindspor. 

– SAS brukte ifølge egen børsmelding i perioden februar-april 75 svenske øre eksklusiv flydrivstoff for å produsere det vi kaller en setekilometer, altså kostnaden for å fly ett passasjersete én kilometer. Inklusiv flydrivstoff er kostnaden mellom mellom 90 øre og en krone, sier Skogvang. 

Han viser til at Norwegian ifølge egne beregninger i perioden januar-mars nrukte 55 norske øre, eksklusiv flydrivstoff, og mener de senere i år skal komme ned mot 40 øre.

– Uansett om dette er to ulike flyselskap, med ulik forretningsstrategi er kostnadene til SAS høyere enn Norwegian og andre flyselskaper vi kan sammenligne oss med, sier Skogvang.

Han mener det må være interessant å se på hvor stor andel pilotkostnadene er av de 75 ørene SAS bruker pr. setekilometer. Ifølge SAS’ egne tall utgjør lønn til pilotene rundt 3,6 prosent av driftskostnadene i andre kvartal. Med et slikt utgangspunkt tilsier det at av all pilotlønn utgjør omtrent 3 øre av kostnaden på 75 øre pr. setekilometer, sier Skogvang.  

– Denne forhandlingen dreier seg om en innsparing, der SAS ønsker å spare 30 prosent av pilotkostnaden, noe som ut fra regnestykket over utgjør pluss/minus 1 øre i innsparinger, mens resten av konsernet står for alle øvrige kostnader. Det viser hvor meningsløs denne streiken er, sier Skogvang, som håper på en snarlig løsning. 

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Kate Middletons foreldre vil invitere ukrainske flyktninger hjem til herskapshuset sitt

– Som tidligere kabinansatt i SAS, så klarer jeg faktisk ikke dy meg lenger