Hjem Familie Ekspertenes 5 grunner til at barnet ditt ikke hører på deg

Ekspertenes 5 grunner til at barnet ditt ikke hører på deg

av Dan Åsen Hansen

Nøkkelen til et godt forhold mellom barn og foreldre ligger i å lytte til hverandre og snakke sammen. Det er den amerikanske psykologiorganisasjonen American Psychological Association (APA) som melder dette.

Alle ønsker gode bånd til barna sine, og det er derfor viktig å lære den beste måten å kommunisere med dem på. De beste foreldrene er dem som vet hvordan de skal lytte og hva de skal si – og når!

I den anledning har APA satt opp fem punkter foreldre bør unngå når de snakker med barna.

1. Du snakker for mye

Små barn kan bare ta til seg en viss mengde informasjon om gangen. Alt for lange setninger, enetaler og vanskelige ord kan lett bli for mye for barn, og de får ikke med seg det essensielle. Det er talepedagogen Lauren Lowry som sier dette.

Første steg for effektiv kommunikasjon med et barn er å unngå babling og utenomsnakk. Vær konsis og strategisk. Tenk gjennom hva og hvordan du sier noe før du gjør det.

2. Du roper og bruker stygge ord

Det kan tidvis være vanskelig å holde hodet kaldt, men det er svært viktig å ikke miste besinnelsen når det kommer til barneoppdragelse. En studie publisert i magasinet «Child Development» som involverte mer enn 900 familier og viste at sterk verbal korreksjon hadde svært negativ effekt på barn.

I begrepet «sterk verbal korreksjon» legges det vekt på disiplinering med roping, reprimander og bruk av stygge ord med tanke på å enten fornærme eller ydmyke barnet.

3. Du overser barnet ved ikke å lytte eller svare

I enkelte situasjoner er det enklere å ignorere barna enn å forklare dem at du faktisk ikke har tid eller anledning til å lytte til hva de har å si. Dette er respektløst og viser barna det er greit å ikke vise empati eller lytte til dem.

Har du ikke tid til dem, så i stedet for å ignorere ta deg tid til å forklare dem hvorfor, og at du heller vil fortsette litt senere når du er ferdig med det du holder på med. Lager du middag, så forklar dem at det krever din oppmerksomhet, men at du vil snakke med dem så snart den er ferdig.

4. Du overser barnets følelser og meninger

Mange tror at hvis barnet er frustrert eller opprørt, så vil det hjelpe å ignorere det, for da vil det lære seg å ikke oppføre seg slik lenger. Dette er feil, for barnets følelser vil være der uansett – det vil bare lære seg å ikke vise dem til deg.

Noe så enkelt som å fortelle dem at du forstår hva det føler, og kanskje tar deg tid til å gi det en klem vil hjelpe mye. Er du ikke enig i årsaken til hvorfor det føler som det gjør, så i stedet for å fortelle dem det, spør hvorfor det føler som det gjør. Få det til å forklare med egne ord.

5. Du har ikke ordentlige samtaler med barnet ditt

Foto: Pixabay

De aller fleste av oss snakker mye til barna våre, men ikke så mange snakker med. Mange samtaler går ut på at vi gir ordre til barna våre. «Kle på deg», «husk matpakken», «skynd deg» og den type ting, men det er minst like viktig å lytte til hva de har på hjertet også. Konverser med barnet ditt – på barnets premisser.

Vis barnet at du er genuint interessert i hva det har å si, og start gjerne samtalen med å spørre hvordan dagen deres har vært. Enten i barnehagen eller på skolen.

Disse enkle rådene kan være alfa og omega for kommunikasjonen mellom deg og barnet ditt. Del dem gjerne slik at andre også kan ha nytte av dem.

LES OGSÅ: Tenåringsmor mener foreldre gjør alt for mye for barna sine – Disse 8 tingene bør barna klare selv før de fyller 13 år

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier.