in ,

Ekspertens klare ord: «Barn vil klare seg bedre i livet hvis de har mindre tilgang til skjermer»

skjermtid for barn

Den franske legen er ikke i tvil: Gi barna mindre skjermtid og de vil utvikle seg bedre.

Vi lever i en tid hvor skjermene så definitivt har inntatt hverdagen vår. Mobiltelefoner, nettbrett, TV, PC, playstation, smartklokker. De tekniske duppedingsene er overalt. Og visst er det mye som er bra med teknologi og skjermer. Du kan jo bare tenke deg om hvor mange apper du for eksempel bruker på mobiltelefonen, som forenkler hverdagen din.

Men; skjermene inntar også barnas liv. Og barna får med seg hvor mye skjerm de voksne bruker. For små barn registrerer fort at mamma og pappa stadig stirrer på den lille skjermen som følger de over alt. Og hvorfor bruker foreldre så mye tid på å se, scrolle og trykke på denne skjermen? Det må jo naturligvis være nok interessant!


Hold barna unna!

Nylig gjestet den franske barnelegen Dr. Anne-Lise Ducanda TV-programmet Bourdin Direct. Her roper hun varsku til den stadig økende skjermtiden for barn.

Mens hun var gjest i programmet, sa hun:

– Du må beskytte barna dine og holde dem unna skjermer!

Ducanda mener skjermtiden er et reelt «folkehelseproblem».

– Jeg hører jevnlig foreldre fortelle meg at barn helt ned i 3-års alderen står opp hver natt omtrent til samme tid, for og gå under sengen for å gjemme seg og se på YouTube.

– Barnet skaper en form for tilknytning til disse skjermene og er ikke lenger interessert i noe annet. Barn må imidlertid lære seg å samhandle med omgivelsene.

Ducanda er spesielt bekymret for avhengigheten skjermer skaper for små barn. Hun baserer uttalelsene sine på en studie gjort fra fødsel til fylte 18 år, på nesten 18 000 barn.

– Det går veldig fort. I begynnelsen ser vi en liten tegneserie, et lite pedagogisk spill på nettbrettet – en halvtime om dagen – og barnet elsker det, det fanges sterkt og det går veldig fort… 1 time, 2, 4 … Og så er barnet blitt avhengig.

LES OGSÅ: Ny forskning: For mye skjermtid ødelegger utviklingen av barnets hjerne

– Når foreldrene innser det og vil stoppe det, manifesterer barnet et reelt avhengighetsmønster: gråter, banker hodet i veggen, og slike ting. Mange foreldre finner da ingen annen utvei enn å sette barnet tilbake foran skjermen for å stoppe denne uutholdelige atferden.

Selv om skjermer lar foreldre ha litt fred og ro mens barna ser på TV eller leker på nettbrettet, er ikke dette en god løsning for utviklingen deres, mener den franske legen. Hun sier:

– De barna som gjør det best i livet er de som har hatt minst tilgang til skjermer.

Dr. Anne-Lise Ducanda mener skjermtid for barn er i ferd med å bli et folkehelseproblem.

Her blir vi advart av eksperten, men det er opp til oss å velge hva vi vil gjøre! Hva tenker du om dette? Bruk gjerne kommentarfeltet vårt på Facebook!

LES OGSÅ: Ekspert: Dagens barneoppdragelse er fullstendig krise – Her er 5 tips alle småbarnsforeldre burde få med seg

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Forskning: Kvinner bruker hjernen hardere enn menn og har derfor behov for mer søvn!

Emma reddet sine seks barn fra det brennende huset