Hjem Hus og hjem Ekspertens skarpe advarsel: Dette vanlige kjøkkenredskapet bør du slutte å bruke

Ekspertens skarpe advarsel: Dette vanlige kjøkkenredskapet bør du slutte å bruke

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Da Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i matvarehygiene, nylig gjestet TV-programmet «Nyhetsmorgon», sto kjøkkenhygiene på dagsordenen. Og hun kommer med en advarsel.

Hennes klare advarsel og demonstrasjon gjør at vi må revurdere bruken av et vanlig kjøkkenredskap.


Det dreier seg om skjærefjølen – nærmere bestemt skjærefjøler av tre. Danielsson-Tham forteller at trefjøler, til tross for en vanlig misforståelse, ikke er «selvrensende.»

Når skjærefjølen brukes ofte og treet eldes, oppstår det sprekker. Det er disse sprekkene som gjør produktet farlig for helsen.

– Hvis du har kylling på skjærefjølen, er det en ganske stor risiko for at farlige bakterier fester seg i sprekkene, sier professoren.

Når skjærefjølen deretter brukes til å kutte råvarer, som brød og grønnsaker, som ikke skal varmebehandles, risikerer vi at disse bakteriene overføres til mennesker via maten.

Ifølge SVT har for eksempel ecoli-bakterien, assosiert med rått kjøtt, blitt stadig vanligere. Denne bakterien er mer smittsom enn salmonella og kan forårsake alvorlige magesmerter og diaré.

skjærebrett
Sprekkene i skjærebrett av tre kan fort bli et yndig tilholdssted for bakterier.

Ifølge Marie-Louise trengs det så få som ti ecoli-bakterier for at en voksen skal bli syk.

Hennes løsning på problemet er å kun bruke de trendy trefjølene til å skjære brød.

Derfor er trefjøler uhygieniske

Videre i sendingen på «Nyhetsmorgon» forklarer professoren at trefjølen, til tross for sitt vakre utseende, har mange ulemper. De kan blant annet ikke vaskes i oppvaskmaskinen, og det er nesten umulig å fjerne bakterier manuelt med mindre de skylles i 60-graders vann i minst 30 minutter.

Marie-Louise demonstrerte dette ved å vise frem en bakteriekultur som hadde fått vokse etter at hun hadde tatt prøver fra en sprekk med en steril bomullspinne. Resultatet var forbløffende.

Professor Danielsson-Tham demonstrerer hvordan bakteriekulturen fra et skjærebrett av tre utvikler seg.

Ekspertens anbefaling: Så ofte bør du bytte skjærefjøl

Matvarehygiene-professoren anbefaler at du i stedet bruker skjærefjøler av plast. De er kanskje mindre miljøvennlige, men er utvilsomt et mer hygienisk alternativ.

I tillegg mener hun at man bør ha skjærefjøler i forskjellige farger for å indikere hvilken som brukes til kjøtt, til fisk og til grønnsaker – og dermed skille disse tre vanlige matvarene.

For ekstra sikkerhet bør man også bytte skjærefjøler ofte.

– Kanskje man kan bytte dem to til tre ganger i året, sier Marie-Louise Danielsson-Tham.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com