Hjem Helse Eksperter advarer mot å dusje hver dag – dette er grunnen

Eksperter advarer mot å dusje hver dag – dette er grunnen

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Er det virkelig nødvendig å dusje så ofte? Noen eksperter mener at daglig dusjing er mer basert på en «sosial kontrakt» enn faktisk behov.

Svært mange av oss starter dagen med en dusj.

For en tid tilbake spurte vi følgerne våre på Facebook om «Hva er den første tingen du gjør når du står opp om morgenen?»

Og blant de over tusen svarene vi fikk, var det utrolig mange som svarte nettopp det. Man starter dagen med en dusj. Men trenger man det?

Vi har alle våre rutiner 🌞

Posted by Sosialnytt on Sunday, May 14, 2023

Blant grunnene til at folk dusjer hver dag finner vi:

  • bekymring for kroppslukt
  • hjelp til å våkne
  • en morgenrutine som kan inkludere trening.

Hver av disse har sine fordeler, spesielt siden personlige eller arbeidsrelasjoner kan bli satt på spill på grunn av klager over kroppslukt eller personlig hygiene. Men hva som anses som akseptabelt i denne sammenheng varierer fra kultur til kultur. Og en del (kanskje mye) av det vi gjør når det kommer til renslighetsvaner er sterkt påvirket av markedsføring. Har du lagt merke til at instruksjonene på sjampoflasker ofte sier «skum, skyll, gjenta»? Det er ingen overbevisende grunn til å vaske håret to ganger under hver dusj, men det selger mer sjampo hvis alle følger disse instruksjonene.

Når det gjelder bekymringer for helse, så finnes det ikke særlig hold i at daglige dusjer har noe å si. Faktisk kan en daglig dusj til og med være dårlig for helsen din.

Ikke dusj hver dag

Eksperter sier at den daglige dusjen ikke har noen bevist helsegevinst.

– Hvorfor dusjer vi hver dag? Mest fordi vi er redde for at noen andre vil fortelle oss at vi lukter, sier miljøverneren Donnachadh McCarthy til BBC. Han mener vi bare bør dusje så ofte som vi har behov for. Ikke daglig, og ikke fordi vi føler at vi «må gjøre det» av hensyn til andre.

Og selv om det å avstå fra daglige dusjer kan virke som en asosial oppførsel, er medisinske eksperter tilbøyelige til å være enige med jordnære typer som McCarthy, og sier at den moderne besettelsen av renslighet faktisk kan være skadelig for helsen.

kvinne dusjer
Eksperter hevder at det å dusje hver dag kan være skadelig for helsen. Foto: Canva

Dermatologen Dr. Julie Russak fra Manhattan fortalte tidligere til The Post at langvarige og daglige dusjer kan fjerne «hudens mikrobiom», som spiller en rolle i å beskytte huden og er «også ekstremt viktig for kroppens generelle helse».

Kjemikeren David Whitlock var så bestemt på å bevare denne hudbarrieren at han ikke dusjet på 12 år, men valgte i stedet å spraye seg selv med gode bakterier som han hevder nøytraliserer kroppens luktdannende kjemikalier.

Da han ble spurt om hvordan han håndterer kritikere, fortalte han til Vice:

– Fortell de som ler av deg at de viser en dyp uvitenhet om hudens mikrobiom.»

Dersom du dusjer svært ofte så kan det faktisk forårsake noen problemer. Først og fremst kan du få tørr hud. Men det kan også oppstå andre problemer:

– Du kan faktisk gjøre deg selv mer utsatt for infeksjon hvis du overvasker huden, for den er beskyttet med fine naturlige bakterier og ting som beskytter den, og som du ønsker å bevare dem, sier Angela Lamb til Today. Lamb er direktør for hudklinikken Westside Mount Sinai Dermatology Faculty Practice. Hun legger til at det å dusje flere ganger om dagen ikke er en god idé.

Vi dusjer mye mer enn før

I 2021 fant forskere ved Harvard Health at 66 % av amerikanerne dusjer hver dag, mens en rapport fra 2005 hevder at det er vanlig for briter å dusje en eller to ganger om dagen.

– Vi vasker kroppene våre mye mer enn vi gjorde tidligere, sier Dale Southerton, en sosiologiprofessor ved University of Bristol som var medforfatter av den britiske studien.

– Endringen har stort sett skjedd de siste 100 årene, og det var ikke planlagt, sier professoren videre.

– Faktisk ser det ut til å ha skjedd nesten ved et uhell.

Eksperter har tilskrevet dette fenomenet den økende utbredelsen av dusjer, som ble vanlig i amerikanske hjem rundt 1920-tallet — og i Europa på 1950-tallet.

– Hvis du går 100 år tilbake, dusjet vi ikke hver dag, fordi dusjen ikke var en normal ting å ha, sier Kirsten Gram-Hanssen, professor ved Aalborg Universitet i Danmark, ved Institutt for Byggteknikk.

– Vi dusjer ikke på grunn av helse. Vi dusjer fordi det er en normal ting å gjøre.

Så hvor ofte bør du egentlig dusje? Det kommer an på

– Det finnes ingen tilnærming som passer for alle når det gjelder å vaske hud og hår, fortalte hudlege Joyce Park fra Seattle til New York Times i fjor.

– Den ideelle frekvensen avhenger av hud- og hårtype, hvor mye du svetter og hvor skitten du blir.

Eksperter råder personer som har tørr hud — eller lider av tilstander som eksem — til å ta kortere, mindre hyppige dusjer for å bevare nevnte hudmikrobiomer.

Hvis man føler behov for å dusje daglig — etter arbeid eller trening — bør man fokusere «bare på områdene med høyere konsentrasjoner av svetteansamling, forklarer hudlege Julie Russak.

  1. vaskemaskin
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com