Hjem Nyheter Eksperter advarer mot populær sportsdrikk – dobbelt så mye koffein som i Red Bull

Eksperter advarer mot populær sportsdrikk – dobbelt så mye koffein som i Red Bull

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Du har helt sikkert sett dem, smakt dem eller sett mennesker som drikker dem. De forskjellige variantene av sportsdrikken Nocco har raskt blitt populær i Norge. 

På sin egen hjemmeside omtaler Nocco produktene sine som:

«Nocco er en velsmakende funksjonsdrikk utviklet av det svenske helse- og fitness orienterte virksomheten No Carbs Company.»

Tidligere fant man disse produktene stort sett på treningssentre, men de siste årene har man kunne kjøpe dem i de fleste dagligvarebutikker.

Har det effekt? 

Hva vil det egentlig si at noe er en «funksjonsdrikk»? Mange, spesielt unge mennesker, kjøper dette produktet fordi det inneholder BCAA som visstnok skal være prestasjonsfremmende. BCAA består av essensielle aminosyrer. Dette er aminosyrer som kroppen ikke klarer å lage selv og som vi derfor tilfører gjennom mat og drikke.

Selv skriver Nocco at drikken deres inneholder blant annet BCAA (forgrenede aminosyrer), grønn teekstrakt, koffein og 6 ulike vitaminer.

Martin Norum, som er personlig trener, forfatter og mastergradstudent i idrettsernæring har blitt intervjuet av KK i forbindelse med effekten BCAA har på trening, og er klar i sin tale ovenfor magasinet:

– Til tross for den store populariteten BCAA-tilskudd i pulver eller drikke-form har fått de siste årene, er det ingenting som indikerer at BCAA i seg selv gir noen effekt.

Martin Norum har gjentatt konklusjonen sin ovenfor TV 2:

– Det er ingenting som tyder på at tilskudd av BCAA fører til bedre prestasjon, bedre muskelvekst eller bedre treningsresultater over tid. 

Ekspertene mener at BCAA ikke gir dokumentert effekt på trening. Foto: Nocco

Dobbelt så mye koffein som i Red Bull

Matkontrollen hos TV 2 har sett nærmere på sportsdrikkene til Nocco. De har sett på innholdet til drikken og skriver at en Nocco-boks inneholder 180 mg koffein. I en boks med for eksempel Red Bull finner man 90 mg koffein. Dette bekymrer Martin Norum.

– Når produktet retter seg mot unge mennesker som trener mye, og man hele tiden skal gå rundt på en sånn «kunstig high» av å ha masse koffein i blodet er det ikke spesielt positivt, sier han til TV 2.

Foreldre bør være oppmerksom 

Matportalen har tidligere gått ut med en advarsel i forhold til hvor mye koffein unge bør få i seg, og at foreldre bør være oppmerksomme i forhold til de høye dosene koffein som finnes i forskjellige energi og sportsdrikker.

«Barn og ungdom bør ikke innta mer enn 2,5 mg koffein per kilo kroppsvekt per dag. For et barn på 30 kg tilsvarer dette 75 mg koffein per dag. Tilsvarende vil en ung kropp på 50 kg tåle opp til 125 mg koffein per dag.»

De skriver videre at barn og ungdom som får i seg for høye doser koffein kan oppleve:

  • Søvnforstyrrelser
  • Forbigående atferdsendringer som økt irritabilitet og uro, nervøsitet, anspenthet og angst.
  • Koffein er vanedannende og man kan få abstinenssymptomer med kroppslig ubehag og hodepine.

Produsentens svar 

Produsenten har sendt et tilsvar til TV 2 hvor de mener at kanalen drar konklusjonen sin for langt. De skriver i en e-post at produktene deres følger EU-reglene for mat, og at det ikke skal være farlig å drikke koffeinmengden. EFSA har vurdert det trygt å innta opptil 200 mg koffein i én dose. De skriver også at det finnes flere studier som kan dokumentere effekten BCAA har på trening, uten å henvise til de aktuelle studiene.

Hva mener du? Er det forsvarlig at unge mennesker bruker masse penger og heller i seg store mengder koffein? Bruk kommentarfeltet vårt på Facebook og del gjerne artikkelen med din omgangskrets! 

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com