Energidrikker har på kort tid blitt en populær drikk blant unge, men nå slår forskere og helsemyndigheter alarm.
Stadig flere studier viser at disse drikkene ikke bare gir et energiboost, men kan også ha alvorlige helseeffekter. Spørsmålet mange nå stiller seg er: bør vi innføre strengere regler for energidrikker, særlig rettet mot barn og unge?
En rapport fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser at 72 prosent av elever på videregående skole regelmessig drikker energidrikker. Dette bekymrer forskere, som peker på mulige konsekvenser som angst, depresjon og søvnproblemer.
Mentale og fysiske helsefarer
Forskere fra Newcastle og Teesside University har sett på data fra 57 studier over hele verden, og resultatene er urovekkende. De fant at energidrikker kan knyttes til en rekke mentale helseutfordringer, som økt angst og stress.
Professor Jutta Dierkes ved Universitetet i Bergen sier at de negative bivirkningene av energidrikk langt overstiger eventuelle positive effekter.
– Blant 57 studier fant de ingen positive virkninger av energidrikk, bortsett fra en studie hvor iranske svømmere hadde økt prestasjon, sier Dierkes til TV 2.
Det er ikke bare koffeininnholdet som er problematisk. Energidrikkers høye innhold av sukker kan også bidra til overvekt og tannskader, noe som igjen påvirker unges helse på lang sikt.
Koffeinens skjulte farer
Energidrikker inneholder ofte dobbelt så mye koffein som en vanlig kopp kaffe, og for unge som veier under 40 kilo, kan inntak av bare én halvliter føre til søvnvansker. Over tid kan dette gi enda flere negative effekter på kroppen.
Bjørn Bjorvatn, leder for Nasjonalt senter for søvnmedisin, mener at energidrikker er en betydelig medvirkende faktor til økte søvnproblemer blant unge.
– Koffein er sterkt aktiverende og kan ødelegge for søvnkvaliteten, noe som kan føre til angst og depresjon, sier Bjorvatn til TV 2.
Aldersgrense og regulering
Selv om Stortinget for over ett år siden vedtok et forbud mot salg av energidrikker til barn under 16 år, har det ennå ikke kommet på plass noen konkrete regler. Seniorforsker Anne Lise Brantsæter ved FHI mener det haster med å få på plass reguleringer. Hun understreker at dette kan bidra til å beskytte barn og unge mot helseskader som følge av energidrikker.
Også professor Dierkes støtter forslaget om å innføre strengere regler for salg av energidrikker, og foreslår at aldersgrensen bør økes til 18 år.
Regjeringen har nå satt i gang en utredning for å se på mulige tiltak.
Hva kan du gjøre?
Som forbruker kan du ta grep ved å begrense inntaket av energidrikker, spesielt for barn og unge. Vær oppmerksom på hvor mye koffein og sukker som er i drikkene, og husk at det finnes mange sunnere alternativer.
Samtidig er det viktig å følge med på den pågående debatten og de kommende reguleringene fra myndighetene. Kanskje vil fremtiden bringe strengere regler, som kan bidra til å redusere den negative helseeffekten energidrikker har på unge i dag.