onsdag, juni 3, 2020

Ekspertgruppe retter kritikk mot smittesporingsappen

Mest lest nå

Ønsker å ta Twitter til retten

Under pressekonferansen torsdag kveld i det ovale kontoret, langet president Donald Trump ut mot sosiale medier og spesielt Twitter, etter at...

Under onsdagens pressekonferanse ble det snakket mye om smittesporingsappen som ble innført i midten av april. Appen som kalles Smittestopp får kritikk av en norsk ekspertgruppe på grunn av mangler på personvern.

Helseminister Bent Høie og justis- og beredskapsminister Monica Mæland holdt dagens pressekonferanse. Begge to forsvarer appen, selv om den ikke opprettholder personvern på samtlige punkt.

– Verden kjemper mot et nytt virus og pandemi. For å stoppe smitte og redde liv må vi ta i bruk gamle og nye metoder, sier han og viser til «de gamle», som å vaske hender og holde avstand, sier Bent Høie ifølge Dagbladet.


– Det er mange land som ser på muligheten for digital smittesporing, og Norge er blant de som er tidlig ute. Det kan være krevende å ta i bruk nye løsninger, men det betyr ikke at det er feil å forsøke, sier Høie og viser til den omstridte Smittestopp-appen, ifølge Dagbladet.

Nytten er større enn risikoen

FHI forsvarer appen på bakgrunn av at risikoen trolig er mindre enn nytten av å ta i bruk appen.

– Vår vurdering er en helhetsvurdering, og vi i FHI er enig i at appen kan forbedres, men det er noen punkt vi ikke har ansett som helt kritisk i starten. Totalt sett synes vi løsningen er sikker.

4. april dannet Helse- og omsorgsdepartementet en uavhengig ekspertgruppe som skulle følge med på appens oppdateringer og hvordan den enten følger eller bryter personvernregler. På onsdag leverte ekspertgruppen sin rapport, og gruppens leder Jeanine Lilleng la frem konklusjonene under pressekonferansen.

Les mer om appen her.

Ekspertgruppen konkluderte med at sikkerhet og personvern ikke ivaretas på en god nok måte, og kommer med flere anbefalinger for hvordan FHI kan forbedre dette på.

– Sikkerheten i appen har blitt bedre og bedre for hver dag, hver uke siden vi begynte arbeidet. For en uke siden trodde jeg at jeg skulle stå her i dag og at alt var i orden og at vi var fornøyde med sikkerheten, sier hun under pressekonferansen, ifølge Dagbladet.

Rett etter appens lansering lastet omtrent 1,5 millioner nordmenn ned appen. I slutten av april hadde Smittestopp 900,000 aktive brukere, ifølge Dagbladet. 12. mai opplyste Folkehelseinstituttet at aktive brukere er 689,421 nordmenn.

129,780FansLik
1,366FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter