Forsiden Nyheter Ektepar fikk kreft av ugressmiddelet Roundup. Får 17 milliarder i erstatning

Ektepar fikk kreft av ugressmiddelet Roundup. Får 17 milliarder i erstatning

Alva (76) og Alberta Pilliod (74) fra California får 17 milliarder kroner i erstatning etter å ha fått kreft av ugressmiddelet Roundup.

Ifølge TV 2, jobbet paret som gartnere og hadde brukt Roundup i 30 år. Begge har utviklet lymfeknutekreft av typen Non-Hodgkins lymfom, og det er virkestoffet glyfosat som finnes i ugressmiddelet, som får skylden.

«Vi skulle ønske at Monsanto advarte oss på forhånd, og at det var noe på emballasjen som sa «fare, kan føre til kreft», sier Alberta på en pressekonferanse.

Alva ble diagnostisert med kreft i 2011. Fire år senere fikk Alberta samme diagnose.

«Våre liv er endret for alltid. Vi klarer ikke å gjøre det vi klarte før», sier Alberta.

Kommer til å anke dommen

Bayer Corporation, som eier Roundup-produsent Monsanto, skriver i en pressemelding at de er skuffet over juryens avgjørelse:

«I retten har selskapet påstått at ekteparet har en lang historie med sykdommer «som kan medføre vesentlig risiko for Non-Hodgkins lymfom», og at man derfor ikke kan konkludere med at Roundup har skylden», skriver de.

LES OGSÅ
De to kameratene Thomas og André hylles etter branndrama
LES OGSÅ
Skolen gjorde en tabbe - Iselin fikk ikke vitnemål

Selskapet sier at de kommer til å anke dommen.

Selges også i Norge

Roundup er verdens mest solgte ugressmiddel. Det selges også i Norge, blant annet på Europris og Felleskjøpet.

I 2015 konkluderte FN-organisasjonen IARC med at stoffet glyfosat «trolig» er kreftfremkallende.

Samme år publiserte Verdens helseorganisasjon (WHO) en rapport hvor de konkluderte med at glyfosat «sannsynligvis» er kreftfremkallende.

Mener middelet ikke er farlig

Det europeiske kjemikaliebyrået og EU-organet for matvaretrygghet, har konkludert med at ugressmiddelet er trygt å bruke. Og siden Norge er medlem av EØS-avtalen, må vi følge anbefalingene til sistnevnte, som mener middelet er trygt.

Felleskjøpets markedssjef Bjørn Stabbetorp sier til TV 2 at de har full tillit til Mattilsynets vurderinger, og at de følger deres anbefalinger.

Konsernsjef Pål Wibe i Europris sier til TV 2 at han ikke kjenner til den nye dommen. Men han har tidligere sagt at de også følger Mattilsynets råd.

Marte Frimand
Marte er utdannet journalist med lang erfaring. Hun har tidligere blitt kåret til årets gullpenn under Vixen Blogg Awards for bloggen Casa Kaos.

SE OGSÅ:

Mest lest nå

13 år gamle Sydney opptrer på kjøpesenter – får sin livs opplevelse da Ed Sheeran overrasker henne

Sydney Bourbeau opptrådte på et canadisk kjøpesenter til inntekt for en lokal veldedig organisasjon. Hun hadde valgt å synge Ed Sheerans sang "Thinking Out...

Forsvunnet amerikansk mann funnet: Hundene hadde spist han

En 57-åring hadde vært forsvunnet i flere måneder, da politiet endelig fant ham. Stedet de fant ham på, var imidlertid svært overraskende, nemlig i...

Hun gjør det over 100 år gamle treet om til et bibliotek – Imponerende

I disse dager leser mange av oss alt mulig på forskjellige typer skjerm som PC, mobil eller nettbrett. Men har vi glemt bøkene litt?...

21-åringen tok dette bildet – timer senere frarøvet en fyllekjører henne både mann og barn

Tiden kom og vi skulle dra. Lite viste vi da at om bare noen minutter så ville alt forandre seg.

43-år gammel spesiallege innenfor psykiatri : «dette bør du vite om utbrenthet»

Niklas Nygren er en svensk lege. Han jobber innenfor psykiatri og har selv følt på kroppen hvordan det er å rammes av utbrenthet. På...

Populært på Sosialnytt nå

Historier fra livet