Du vet temmelig sikkert at rosa er en farge som forbindes med kampen mot brystkreft. Fargen lilla brukes mange steder som et tegn på kampen mot Alzheimers. Blant annet bruker den amerikanske Alzheimer-foreningen lilla for å skape oppmerksomhet om sykdommen.

Amerikanske Katherine Rose Kenney er frisør. Nylig fikk hun besøk av en av sine faste kunder. I hånda holdt han en papirlapp.

Den eldre mannen viste Katherine lappen. Den inneholdt litt tekst og noen enkle tegninger – alt i lilla. Så spurte han:

«Kan du farge håret mitt i denne fargen?» …

Katherine kikket en smule forundret på mannen.

«Mener du denne fargen?», mens hun pekte på papiret.

«Ja», svarte mannen kort. «Det er for Alzheimers.»

Katherine behøvde ikke å tenke seg om. Hun gikk umiddelbart med på å innfri stamkundens ønske.

Det positive svaret fikk mannen til å hoppe av glede – bokstavelig talt. Og dette forbauset Katherine. Hun hadde aldri sett mannen så glad som nå.

«Han har alltid vært en hyggelig kunde. Men han besvarte nesten alltid mine forsøk på småprat med et smil eller et lite nikk. Han sa aldri stort som familien sin eller livet sitt generelt», skriver hun på Facebook.

«Hvor lenge ønsker du at fargen skal vare?», spurte Katherine.

«Vel, jeg har vært gift i 47 år, så jo lenger, desto bedre», svarte mannen.

Det viste seg at mannens kone gjennom snaut et halvt århundre hadde fått Alzheimer-diagnosen. Ved å farge håret lilla håpet mannen å skape mer oppmerksomhet om sykdommen.

Og oppmerksomhet har han fått. Katherine delte historien om mannen på Facebook.

Foto: Facebook

Hun avslutter innlegget på denne måten:

«Hvis dere ser en eldre gentleman gå rundt i byen med en livlig lillafarge i håret, vit da at han prøver å få oppmerksomhet, slik at han kan gi kampen mot Alzheimer oppmerksomhet. Dette er en mann som er dypt viet til sitt livs store kjærlighet.»

Alzheimer oppleves av mange som en grusom sykdom. Det kan alle, som opplever at nære og kjære rammes, skrive under på. Det er som å se et menneske visne rett for øynene dine. Det finnes dessverre ingen kur…

I Norge jobber nasjonalforeningen for folkehelsen med å gi sykdommen mer oppmerksomhet. Du kan lese mer på nettsidene deres.