in ,

Elektrisk brikke gjør at lamme kan gå igjen – «det har endret livet mitt»

En ny behandlingsmetode har revolusjonert livet til flere lamme mennesker. 

BBC skriver om den nye metoden som nå testes ut av et amerikanske forskerteam ved University of Louisville og Mayo Clinic.

Tre pasienter, alle lam fra midjen og ned, har klart å gå igjen etter at de har fått en elektrisk brikke festet til ryggraden.


Forskerne sier i følge BBC at brikken hjelper hjelper tapte signaler fra hjernen å nå leggmuskulaturen.

Studiet har blitt publisert i New England Journal of Medicine og vises oppsiktsvekkende resultater.

«Det har endret livet mitt»

En av pasientene som har fått prøve ut den nye metoden er 23-år gamle Kelly Thomas fra Florida, USA. Hun kan forteller til BBC at livet hennes er blitt totalt forandret.

– Å være deltaker i denne studien endret livet mitt, da det har gitt meg et håp som jeg ikke trodde var mulig etter min bilulykke.

– Den første dagen jeg klarte å ta noen skritt på egenhånd, var en følelsesmessig milepæl i som jeg aldri vil glemme. Det ene øyeblikket gikk jeg med assistanse fra treneren min, og det neste gikk jeg helt på egenhånd. Det er utrolig hva menneskekroppen kan oppnå med hjelp fra forskning og teknologi, sier hun.

Foto: University of Louisville

Også Jeff Marquis, som ble skadet i en terrengsyklingulykke, har klart å gå i løpet av studiet.

Den 35 år gamle mannen kan nå gå på egenhånd, enten med støtte fra en stol eller fra folk på hver side av ham som holder hendene hans.

En tredje pasient, 29 år gammel Jered Chinnock, ble behandlet på Mayo Clinic i samarbeid med University of California, Los Angeles.

Han skadet ryggraden i 2013 i en snøscooterulykke. Siden brikken ble plassert har han vært i stand til å gå mer enn 100 meter sammenhengende med støtte av en gåstol.

Jered Chinnock har klart å gå 100 meter etter at han fikk operert inn brikken. Foto: MAYO CLINIC

Reparerer ikke skaden

Den nevnte brikken reparerer ikke den opprinnelige skaden, men omgår den ved å stimulere nerver i nedre del av ryggmargen.

Dette ser ut til å tillate signaler fra hjernen å nå målmusklene slik at personen kan styre sine egne bevegelser igjen, noe som tidligere ikke var mulig fordi en skade hindret nervesignalene å nå frem.

Dr. Kendall Lee, som ledet teamet fra Mayo Clinic i Rochester, Minnesota, sier til BBC: «Det er veldig spennende, men fortsatt veldig tidlig i forskningsfasen.»

Selv om det er mange ubesvarte spørsmål, inkludert nøyaktig hvordan det virker, og hvem det kan hjelpe, sier Dr Lee: «Det gir håp folk som har blitt lam.»

De er spennende å se hvordan teknologien kan hjelpe mennesker i tiden som kommer. Tenk om dette fungerer slik at alle lamme kan gå igjen når metoden er ferdigutviklet!

Trykk på deleknappen for å spre litt håp! 

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

11-år gamle Alfie fikk ikke være med på klassebilde – Nå er han modell for H&M

Far reddet sin 2-år gamle sønn fra å drukne – Dette må alle foreldre vite om sekundær drukning