lørdag, april 17, 2021

Eli Kari Gjengedal fryktet alvorlig sykdom og døden – beskjeden fra legen overrasket henne

Mest lest nå

Den kjente værdama fra TV 2 kjente seg ikke bra og trodde hun hadde fått ALS. 

I et åpent intervju med TV 2 forteller Gjengedal om hvordan overgangsalderen overrasket henne.

Hun fikk vondt i legger og hender og oppsøkte legen i den tro at hun var alvorlig syk.


– Jeg trodde at jeg var alvorlig syk. Det hadde vært mye om sykdommen ALS i media den siste tiden, og jeg var sikker på at det var det jeg hadde fått. Jeg begynte å innbille meg at jeg kom til å bli lam, og jeg var usikker på hvordan jeg skulle fortelle det til familien min, forteller hun til TV 2.

Lager podcast

Sammen med Ingeborg Myhre (44) lager Eli Kari Gjengedal podcasten «Eli Kari og Ingeborg». Nå bruker hun podcasten til å snakke åpenlyst om overgangsalderen, som for mange er tabu å forteller eller prate om.

– Jeg må alltid snakke om det som skjer med meg, for jeg blir så engasjert. Jeg skrev barnebok da jeg gikk gravid, og jeg roper gladelig ut at jeg er i overgangsalderen, sin værdama til TV 2.

Tabubelagt tema

Overgangsalderen er i utgangspunktet helt normalt og ikke noe man vil karakterisere som sykdom. Det som skjer når man kommer i overgangsalderen er at eggstokkene gradvis slutter å fungere. For de fleste kvinner skjer dette rundt 50 års alder. Menstruasjon bortfaller og mange opplever kroppslige symptomer fordi man får lavere østrogenmengde i kroppen.

Ifølge NHI er det ikke uvanlig å oppleve psykiske plager når man går inn i overgangsalderen.

Nedstemthet, ustabilt stemningsleie, irritabilitet, nedsatt konsentrasjonsevne og søvnløshet er vanlige symptomer, skriver norsk helseinformatikk.

Men det er få som snakker om at man komme i overgangsalderen. For Eli Kari Gjengedal var beskjeden fra legen en lettelse. Hun var jo ikke syk.

– For meg var det jo en lettelse. Jeg skulle ikke dø likevel, sier hun til TV 2, før hun samtidig forteller om hvor overrasket hun ble over at temaet skal være så tabubelagt å snakke om.

– Jeg ble rett og slett rasende da jeg innså hvor tabubelagt temaet var. Aldri hadde venninnene mine snakket om disse årene som ventet meg. Tenk hvor mange kvinner som opplever det samme som meg, og som går rundt og føler seg helt alene – og så er vi så mange!

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter