Hjem Kjendisnytt Elias Akselsen får ærespris: – Denne prisen er en oppreising for hele romanifolket

Elias Akselsen får ærespris: – Denne prisen er en oppreising for hele romanifolket

Del
X

Kulturrådets ærespris for 2023 tildeles sangeren og musikeren Elias Akselsen.

– Akselsen har gjennom mange tiår vært vår fremste formidler av romanifolkets sangtradisjoner, sier Kulturrådets leder Sigmund Løvåsen i en pressemelding fra Kulturdirektoratet.

Kulturrådets ærespris deles ut til en person som har gjort en innsats av vesentlig betydning for norsk kunst- og kulturliv. Prisen er på 600 000 kroner, i tillegg til en skulptur av billedhugger Elena Engelsen.

– Elias Akselsens karriere spenner over et halvt århundre, og han fortsetter arbeidet med å fornye og revitalisere denne ofte oversette delen av norsk kulturhistorie. Hans siste album kom for bare et drøyt år siden, og det er heldigvis ingen tegn til at Akselsen ønsker å trappe ned, sier rådsleder Sigmund Løvåsen.

Mange av sangene var forbudt

– Dette er stort for en tatergutt som hadde en vanskelig oppvekst. Vi har tatt frem sanger som var forbudt å fremføre frem til 1992, og jeg husker som liten at faren min fikk bot for å synge på et marked i Solør. Denne prisen er en oppreising for hele romanifolket, sier prisvinner Elias Akselsen.

Akselsen er 75 år gammel og har gitt ut 12 album. Han har blitt nominert til Spellemannprisen tre ganger, senest for albumet Horta som kom i 2022.  Han har samarbeid med en rekke andre musikere, og fremhever særlig det langvarige samarbeidet med musikeren Stian Carstensen.

– Den mottakelsen vi har fått fra det norske folk har vært enorm, sier Akselsen. – Jeg kommer fra romanifolket og kan ikke en note, men jeg har fått lov å møte noen fantastiske musikere underveis som har vært med på denne reisen. Jeg vil også takke Kulturrådet, som har støttet meg i mange år, og norsk presse, som har vært med på å hjelpe meg frem dit jeg er i dag.

Inn i rekken av kjente navn

Kulturrådet har siden 1968 delt ut en ærespris for «en innsats av vesentlig betydning for norsk kunst- og kulturliv».

Listen over prisvinnere inneholder en rekke kjente navn fra norsk kulturliv, blant annet Alf Prøysen, Arne Nordheim, Iver Jåks, Anne-Cath Vestly, Arve Tellefsen, Liv Ullmann, Sverre Fehn, Kjartan Slettemark, Jon Fosse, Mari Boine, Tor Åge Bringsværd, Inger Sitter, Jan Erik Vold, Synnøve Persen og Karin Krog.

Æresprisen for 2022 gikk til sørsamiske språkarbeidere.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com