Hjem Historier fra livet Elizabeth Smart ble bortført og utsatt for brutale overgrep hver dag, 20 år senere snakker hun ut

Elizabeth Smart ble bortført og utsatt for brutale overgrep hver dag, 20 år senere snakker hun ut

Elizabeth Smart var 14 år gammel da hun ble kidnappet 5. juni 2002. Brian David Mitchell og hans kone, Wanda Barzee, holdt tenåringen fanget i ni måneder.

Smart ble kidnappet fra hjemmet sitt da Mitchell kom med kniv til hjemmet deres. Hennes yngre søster, Mary Katherine, lot som hun sov.

Mitchell hevdet ifølge Wikipedia at han var en religiøs predikant. Sammen med kona kidnappet og bortførte han Elizabeth Smart. De førte henne til en en leir i skogen hvor han gjentatte ganger voldtok henne.

Etter at hun ni måneder senere ble reddet har Smart markert seg som en talsmann for savnede personer og ofre for seksuelle overgrep.

Barzee ble dømt til 15 år i føderalt fengsel i 2010 for sin rolle i kidnappingen og bortføringen, men ble innvilget tidlig løslatelse 19. september 2018 for tidligere ukreditert sonet tid.

Mitchell ble diagnostisert av rettsmedisinske psykologer som å ha antisosial og narsissistisk personlighetsforstyrrelse. Omfattende stridigheter om han var strafferettslig tilregnelig endte til slutt med at han måtte stille for retten i 2010.

Mitchell ble dømt til livsvarig fengsel uten mulighet for prøveløslatelse i 2011.

20 år siden det grusomme skjedde

Det har nå gått 20 år siden Elizabeth Smart ble bortført i en alder av 14 fra hjemmet sitt i Salt Lake City, Utah, og stadig utsatt for seksuelle overgrep i løpet av de ni månedene som gikk før hun ble reddet.

– Til å begynne med kan jeg ikke engang huske å ha tanker om hva det var i tankene mine, forklarer Smart om at hun våknet opp på natten i 2002 da hun ble kidnappet fra soverommet sitt med kniv.

Elizabeth Smart 20 år etter de brutale overgrepene.

– Jeg var bare i fullstendig sjokk, sier hun ifølge nettstedet Little Things til CBS News.

Hun husker de konstante seksuelle overgrepene hun måtte tåle dag etter dag.

– Jeg ble voldtatt hver dag. Det kom til et punkt hvor jeg sluttet å tenke at jeg hadde truffet bunnen fordi hver gang jeg tenkte det, ville han finne på noe nytt, sier hun.

Smart husker den viktigste avgjørelsen hun tok den aller første dagen hun ble kidnappet:

– Jeg bestemte meg for at jeg skulle gjøre det som måtte til. Det spilte ingen rolle hva det var, jeg skulle gjøre det som måtte til for å overleve, forteller hun i intervjuet.

Hun forteller at denne strategien innebar å være hyggelig mot fangstmennene sine og gjøre akkurat det de ba henne om å gjøre, for til slutt var alt hun kunne tenke på å prøve å gjøre det så vanskelig hun kunne for dem å drepe henne.

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com