søndag, juli 12, 2020

Elsa (93) var døden nær av underernæring – hjemmetjenesten lagde ikke mat til henne

Mest lest nå

Elsa Rix fra Lomma kommune i Sverige,  fikk innvilget hjemmetjeneste to ganger om dagen. De skulle blant annet lage mat til Elsa. Men det gjorde de ikke.

For tre år siden, ble Elsa kjørt i full fart til sykehuset. Da holdt hun på å dø av underernæring.

«Mamma ble akutt dårlig. Vi fikk henne avgårde i siste sekund. De trodde ikke hun skulle overleve natten. Hun var helt uttørket og underernært», sier Elsas datter Petra Rix til svenske Aftonbladet.


Sluttet å spise

Før innleggelsen, hadde Elsa livnært seg på dypfryst ferdigmat. Elsa er egentlig veldig glad i å lage mat, men for noen år siden, orket hun ikke lenger. Da ble alternativet ferdigmat fra butikkens frysedisk. Men etter ett år på denne maten, ble Elsa underernært.

elsa
Foto: Skjermdump Aftonbladet

«Det var jo ingen næring i den. Ikke var det godt heller. Så jeg sluttet å spise», sier Elsa.

Da hun ble skrevet ut fra sykehuset, ble hun sendt hjem til akkurat den samme situasjonen – dypfryst, næringsfattig ferdigmat.

Fikk nyresvikt

Men det tok ikke lang tid før Elsa ble innlagt på sykehuset igjen. Året etter fikk hun nemlig akutt nyresvikt. Da kontaktet sykehuset kommunens sosialtjeneste.

Elsa fikk innvilget hjemmetjeneste med 20 minutter på morgenen og 20 minutter til lunsj. Personalet skulle bruke tiden til å lage mat til 93-åringen. Men slik ble det ikke.

«De lagde ingen mat. De rekker jo ikke, for de har bare 20 minutter på seg. Og ikke kan de lage mat heller», sier Elsa.

Hun forteller at hun fikk mat tre ganger, som omelett og pulver-potetmos. Datteren påpeker at man ikke kan forvente at hjemmetjenesten skal lage mat. De er jo ikke utdannet kokker.

Da begynte datteren å undersøke om det var mulig å få tilkjørt mat til moren. Men kommunen tilbyr ikke noe sånt.

Tilbød næringsdrikk

Sosialtjenesten foreslo at Elsa kunne komme og spise på et eldresenter, men det ligger en mil unna der Elsa bor, og hun har ikke tilgang på bil.

Elsa og datteren
Elsa og datteren. Foto: Skjermdump Aftonbladet

«Da foreslo de at mamma kunne kjøpe dypfryst ferdigmat. Men hun hadde jo allerede forsøkt det. Det var jo derfor hun ble underernært», sier Petra oppgitt.

Da foreslo kommunen at Elsa kunne drikke næringsdrikk ved siden av.

Kjøper mat fra et hotell

Til slutt så Petra ingen annen utvei enn å begynne å lage maten til moren selv. I to år pendlet hun den en mil lange veien til og fra moren to ganger i uken med mat til henne. Men til slutt ble det for mye for datteren.

«Jeg orket ikke lenger», sier hun.

I dag har de funnet en løsning der Petra kjøper mat til sin mor fra et hotell. Maten kommer vakuumpakket, og holder seg en uke i kjøleskapet.

Kritiserer kommunen

Både Petra og Elsa kritiserer nå kommunen for at de ikke tilbyr hjemkjøring av mat til de eldre.

«Mange eldre sitter ensomme hjemme uten å få ordentlig mat. Nå erstatter de jo bare maten med næringsdrikk, for at de gamle ikke skal bli underernærte», sier Petra.

LES OGSÅ: I Sverige vil de la katter flytte inn på sykehjem

130,152FansLik
1,408FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter