Else Kåss Furuseth har gitt et unikt bidrag til temaet selvmord.
Av den grunn ble hun hyllet med åpenhetsprise i 2018.
Mental helse deler hvert år ut den prestisjetunge prisen til en person som har gjort en ekstraordinær innsats for å øke kunnskap om psykiske sykdommer.
I sin egen beskrivelse av prisen skriver mental helse:
«Prisen er en anerkjennelse til en person, organisasjon eller gruppe utenfor Mental Helse som har gjort en ekstra innsats for å øke kunnskapen om psykiske sykdommer.»
Og sist gikk den altså til Else Kåss Furuseth. Det skriver Nettavisen.
Egen forestilling om selvmord
Foruten å ha holdt foredrag, laget tv-program og spredd informasjon gjennom sosiale medier har Else Kåss Furuseth også hatt stor suksess med forestillingen «kondolerer» som gikk mellom 2011-2016. Her har hun brukt seg selv og livet sitt og fortalt om hvordan det er å miste nære og kjære på grunn av selvmord. Else har mistet både sin mor og bror som følge av selvmord.
I etterkant av «kondolerer» satt hun opp en ny forestilling under navnet «Gratulerer». Temaet i den forestillingen var å være god nok.
En stemme til de etterlatte
«Else Kåss Furuseth gir en stemme til de etterlatte. Det gjør hun med positivitet og humør. Til tross for et tungt og alvorlig tema representerer forestillingen hennes håp og en hyllest til livet. Hun ønsker å gjøre hverdagen lettere for de etterlatte, men også for dem som har forsøkt å ta sitt eget liv», skriver Nettavisen er en del av begrunnelsen for hvorfor Else får den gjeve prisen.
Åpnet hjemmet sitt
For et år siden var det verdensdagen for forebygging av selvmord. Else Kåss Furuseth valgte å åpne hjemmet sitt og invitere alle som ville hjem til henne for å snakke om temaet. Det ble sågar lagt merke til av statminister Erna Solberg.
I etterkant av markeringen la Else ut et bilde av alle som hadde møtt opp på Instagram, og beskrev dagen med inspirerende ord.
LES OGSÅ: Ari Behn ble 47 år – her er hans liv i bilder
«Jeg tror, er ikke noen ekspert, men med hånden på hjertet, at om det hadde vært mer av dette, masse folk sammen på små flater, så hadde det vært færre som hadde følt seg ensomme. Nå skjønner jeg at det er vanskelig å ha hjemme-alene-fest på anabole steroider hver dag, men jeg tror helhjerta på at fellesskap får mennesker til å føle seg bedre. Sånn er det hvertfall for meg. Takk til alle som kom, som pratet, klemte, stekte vafler, spilte, sang, delte og bare var der! Og en ekstra takk til alle deltakerne i dokumentarserien om selvmord, som lærer oss at vi må tåle å høre mer om de de vanskelige tingene i livet. Sammen er vi mindre alene.
Hvis du har det vanskelig eller kjenner noen som har det vanskelig, be om hjelp. Ring en venn, snakk med familien din, gå til fastlegen eller ring Mental Helses hjelpetelefon på 116 123.»
View this post on Instagram
I et debattinnlegg på VG, under tittelen «Vi må tåle å høre at livet er jævlig, for da kan kanskje flere orke å leve det», skapte Else et enormt engasjement rundt temaet selvmord.
Else brukte innlegget til å fremme hvor viktig det er at vi snakker sammen. Tørr å åpne oss om de vanskelige temaene.
«Jeg er ikke noen ekspert, annet enn at jeg har måttet forholde meg til det uforståelige: at min mor og bror, som på utsiden hadde alle forutsetninger for å være lykkelige, likevel tok livet sitt. Historiene om folk som dør i selvmord er ulike. Det viktigste fellestrekket er psykiske lidelser og at årsaken er «sammensatt»,» skrev hun.
Videre oppfordret hun oss alle til å ta tak når vi opplever at noen rundt oss ikke har det bra.
«Blir du bekymret når du leser denne teksten, fordi du tenker på noen rundt deg som ikke har det så bra, så bruk den følelsen: Ring! Tving deg på! Det er din plikt! Og det gjør det i hvert fall ikke verre.»
Takk for det strålende arbeidet du gjør rundt et vanskelig tema, Else! Viktige ord i denne tiden – Trykk på deleknappen dersom du også ønsker å hylle Else for bidraget hun gir!
LES OGSÅ: Else Kåss Furuseth med en viktig beskjed etter dødsfallet til Ari Behn