Sier du i fra til andre barn når de gjør noe galt? Firebarnsmoren Emily Braun på 29 mener det er mange positive ting med at andre noen ganger hjelper til.
Å si i fra til andres barn kan oppleves som vanskelig. Du føler kanskje at det ikke er ditt ansvar, eller er usikker på hvordan foreldrene til barna vil reagere dersom du blander deg.
Men å gripe inn ovenfor et barn som for eksempel gjør ting som kan være farlig er slett ikke galt, snarere tvert imot.
– Jeg tenker at det burde være greit å irettesette andres barn når du ser at et barn gjør noe som ikke er greit mot andre. Når et barn har gjort noe feil eller misforstår en situasjon, da er det greit å si fra, sier lærer Vjosa Haxha til NRK.
Men det er også viktig å tenkte over hvordan du sier i fra til andres barn.
– Når du forteller et barn som ikke er ditt eget, er det viktig å ikke bli sint eller opprørt, men heller vise respekt og forståelse. Du vet ikke hvordan barnet er vant til å bli behandlet eller hva barnets bakgrunn er. Mange barn kan bli redde eller triste hvis en fremmed voksen irettesetter dem. Du kan rolig og tydelig forklare hvorfor noe er greit eller ikke, men husk at barn under rundt ti år takler en irettesettelse fra foreldrene bedre enn fra en fremmed, sier psykolog Bozena Fatyga i et intervju med Motherhood.
Emily Braun, 29, er mor til fire barn i forskjellige aldre. Hun mener det er en fordel å ha noen andre til å snakke til barna sine.
– Jeg synes det er viktig at barna mine vet at andre også reagerer når de gjør feil, sier Emily til Motherhood.
I løpet av sine elleve år som mor har Emily vært gjennom mye, og det hun ser på som sin største gevinst er at hun har vokst i rollen som forelder.
– Jeg fikk mitt første barn da jeg var veldig ung. På den tiden var jeg redd for å irettesette mitt eget barn offentlig.
Men med tiden har hun blitt mer selvsikker og i dag har hun ingen problemer med verken å si ifra til sine egne barn om de gjør noe galt på for eksempel lekeplassen – eller la noen andre gjøre det for den saks skyld.
– Ingen har øyne i nakken, selv om det selvfølgelig hadde vært praktisk. Hvis det er en annen voksen som ser når barna mine gjør noe galt, som jeg selv savner, må han eller hun selvfølgelig si ifra og gjøre meg oppmerksom på det, sier hun til Motherhood og fortsetter:
– Jeg tror det er viktig at barna mine vet at andre også reagerer når de gjør feil, det er viktig at barn lærer å respektere og lytte til andre voksne.
Forskjell på kjeft og korrigering
Bjørn Brunborg, psykologspesialist ved Regionalt kunnskapssenter for barn og unge (RKBU) Vest har tidligere uttalt seg til BT om tematikken.
– «It takes a village to raise a child» betyr at lokalsamfunnet bidrar til en god oppvekst. Dersom voksne ser mobbing, hærverk eller brudd på andre normer og regler, er det bra å korrigere uansett om det er andre sine barn forteller han.
Men psykologspesialisten mener også at det er viktig å skille mellom kjeft og korrigering.
– Det er forskjell på å kjefte og å korrigere. Barn trenger både å få «stopp», men også beskjed om hva som er ok å gjøre i stedet. Si for eksempel: «Jeg så at du kastet papiret på bakken. Det er ikke greit. Jeg vil at du heller kaster det i bosspannet.»
Videre mener Brunborg at noe av det viktigste vi kan gjøre ovenfor andre sine barn er «å gi beskjed» når man ser at de gjør noe positivt også.
– En huskeregel er at barn lærer mye av å få påpekt når det gjør noe bra. Sier du ifra når barna i nabolaget viser god oppførsel, så vil de oftest gjøre mer av det. «Dere er jammen hjelpsomme med å holde gaten vår fin og ryddig», vil ofte ha like god effekt som å bare påpeke når bosset havner på bakken.
Hva mener du – når kan man irettesette andre sine barn? Bruk gjerne kommentarfeltet vårt på Facebook for å si din mening!
LES MER:
- Pedagog har fått nok av foreldre som syr puter under armene til barna
- Ekspert: Dagens barneoppdragelse er fullstendig krise – Her er 5 tips alle småbarnsforeldre burde få med seg
- Bussjåføren kastet av elev og har en klar beskjed til foreldrene: Vi skal ikke behøve å oppdra deres barn