Hjem Helse En 65 år gammel nyre lever videre i kroppen til Frida (4)

En 65 år gammel nyre lever videre i kroppen til Frida (4)

Bestefar Trond Jostad (65) fra Snertingdal var aldri i tvil da barnebarnet Frida (4) trengte ny nyre.

Familien på fem levde et helt vanlig familieliv, skriver avisa Hadeland. Mamma Anne-Britt er arrangementsansvarlig på Utøya, mens pappa Trond Vegar er brannmann i Oslo. Så for ett år siden begynte Frida å hangle.

– Normalt var hun både glad og fornøyd, så endret hun personlighet. Hun ble ofte irritert samtidig som hun var veldig tørst. Hun ble lett sliten og ville helst være inne, forteller Anne-Britt og Trond Vegar.

Etter omfattende tester viste det seg at fireåringen hadde alvorlig nyresvikt som skyldtes den sjeldne genfeilen nefronoftise. Denne tilstanden rammer i underkant av ett barn under 18 hvert år, skriver avisa.

Mens de fleste bærere lever lykkelig uvitende om tilstanden, var det verre for Frida. Sykdommen kan ramme syn og lever også. Men for den blide fireåringen var det nyrene det gikk hardest utover.

Hun ble raskt verre, og ble sendt i full fart til Rikshospitalet i ambulanse etter en rutinekontroll på lokalsykehuset.

Det var ikke lenger spørsmål om når Frida trengte nyre. Jobben med å finne donor startet umiddelbart.

Det er vanlig å finne nyre i nær familie, og den første som testet seg og fikk full klaff var bestefar Trond Jostad. Han tvilte aldri på hva som var svaret.

– Jeg er i god fysisk form. Når det viste seg at nyra passet perfekt, var det en selvfølge, sier han til Avisa Hadeland.

Ifølge foreldrene vil ei transplantert nye i gjennomsnitt fungerer godt i 18 år. Det betyr at Frida etter all sannsynlighet vil trenge flere nyrer i løpet av livet.

2020 i donortall:

  • 101 donorer var avdøde givere.
  • 384 pasienter fikk et nytt organ.
  • 325 mennesker fikk transplantert et organ fra en avdød giver.
  • 59 transplantasjoner fra levende giver (én nyre).
  • 78 prosent positive svar til donasjon (avdøde selv, eller familien på vegne av avdøde).
  • 490 på venteliste for nytt organ (pr. 31.12.2020)
  • 26 pasienter døde mens de sto på ventelisten for et nytt organ.

Kilde: Stiftelsen Organdonasjon

For å bli organdonor bør du informere dine nærmeste om at du sier ja, sier Stiftelsen Organdonasjon. Det er de som skal bekrefte ditt ønske til legene etter din død. Dine nærmeste kan være familie, venner, kollegaer, fastlege eller naboer.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com