in ,

En av fire ledere bekymret for at deres ansatte drikker for mye

Foto: Michal Jarmoluk/Pixabay

24 prosent av ledere har vært bekymret for at en ansatt drikker for mye alkohol. Nær 40 prosent av lederne har ikke tatt en prat med den de er bekymret for.

Dette kommer frem i en undersøkelsen utført av Respons Analyse på oppdrag fra Akan, Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk.

Relatert: Tror alkoholfritt vil bli trendy

– Ledere har ansvar for arbeidsmiljøet og er sentral i arbeidet med å skape en trygg bedriftskultur. Vi ønsker at flere ledere tar bekymringssamtalen med ansatte de tror drikker for mye, for å unngå belastning for arbeidsmiljøet, redusert effektivitet og omdømmerisiko, sier direktør i Akan, Elisabeth Ege, i en pressemelding fra organisasjonen.

Ege peker på tre mulige grunner til at ledere vegrer seg for å ta den nødvendige samtalen med ansatte.

Relatert: Overraskende undersøkelse – folk som drikker alkohol har mindre sykefravær fra jobben

– En del er nok redde for å ta feil, for å bli møtt med sinne og for å ødelegge en god relasjon. Det er menneskelig å vegre seg, men det forsvarer ikke å la være. Bekymringssamtalen kan være avgjørende for den det gjelder og for arbeidsplassen. Jo tidligere samtalen tas, desto lettere er det å få til endring, sier Ege.

Akan-direktøren kommer med en oppfordring til landets ledere:

– Vit at mange flere reagerer med takknemlighet enn sinne. For høyt alkoholbruk rammer ikke bare den enkelte, men også virksomhetens lønnsomhet. Og det finnes gode verktøy for å hjelpe ledere, ansatte og virksomheter med høyt alkoholbruk – bruk dem, oppfordrer Elisabeth Ege, direktør i Akan kompetansesenter. 

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Marit Bjørgen

Slik trener Marit Bjørgen for å komme tilbake på pallen

Barnekoret synger «Diamonds» på en måte som har begeistret millioner av mennesker