Hjem Helse En av fire nordmenn er rammet – forskere spår økning av alvorlig sykdom

En av fire nordmenn er rammet – forskere spår økning av alvorlig sykdom

av Anne C. Olsen

– De siste 30 årene er leverkreft knyttet til overvektsrelatert leversykdom doblet i Europa. Det er store tall.

Det sier spesialist i fordøyelsessykdommer Mette Vesterhus ved Haraldsplass Diakonale sykehus og forsker ved UiB til Nettavisen.

Folkehelserapporten FHI la frem i august 2022 viser at andelen nordmenn med overvekt eller fedme, er høyere enn andelen normalvektige.

Under halvparten mellom 40 og 49 år er normalvektige

Bare 23 prosent av mennene og 42 prosent av kvinnene mellom 40 og 49 år har en BMI på under 25, som regnes som normalvektig. Resten er enten overvektige eller har fedme. Det viser tall fra flere undersøkelser som blir beskrevet i Folkehelserapporten fra FHI.

Overvekt regnes som en kroppsmasseindeks (BMI) på 25 eller mer. BMI over 30 regnes som fedme.

En høy BMI og et høyt midjemål, kombinert med en inaktiv livsstil og et usunt kosthold, øker risikoen for sykdommer som diabetes type 2 og hjertesykdom.

En av fire nordmenn har fettlever

Det som for mange kanskje er mindre kjent er at mer enn én av fire nordmenn i dag har fettleversykdom. De neste årene antas andelen med alvorlig sykdom i leveren å øke kraftig.

– Det er i hovedsak relatert til overvektsepidemien. Kroppsmasseindeksen har økt enormt siden 70-tallet og til i dag, og blant de med BMI over 30 så er det mellom 75 og 92 prosent som har fettlever, siser Vesterhus til Nettavisen.

Ikke-alkoholisk fettleversykdom er ifølge skandinavias største helsenettsted NHI.no en tilstand hvor det er økt mengde fettvev i leveren hos personer som ikke bruker alkohol, eller som bruker så lite alkohol at alkoholbruken ikke er noen sannsynlig forklaring på tilstanden. Vanligvis assosieres fettlever med alkoholmisbruk.

Mange oppsøker lege for sent

Ikke-alkoholisk fettleversykdom er ifølge helsenettstedet sannsynligvis den hyppigst forekommende kroniske leversykdom. Den eneste behandlingen som vi vet hjelper, er vektreduksjon. En langsom og kontrollert vektreduksjon fører til at fettavleiringen i leveren stopper opp og etter hvert avtar i mengde. 

Vesterhus sier til Nettavisen at det lave fokuset på sykdom i leveren og at stigmaet rundt leversykdom gjør at mange oppsøker legehjelp for sent.

– I USA har fettleversykdom knyttet til overvekt og diabetes vært den viktigste grunnen til levertransplantasjon i flere år. Og vi ser at det øker på også i Norge. Det har tatt mer tid her, men vi ser for oss at dette vil bli et større problem i Norge, påpeker Vesterhus og legger til at vi vet at hvertfall en fjerdedel av den voksne befolkningen har fettlever.

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier.