torsdag, august 6, 2020

En av fire sykepleiere som jobber med koronapasienter får symptomer på posttraumatisk stress

Mest lest nå

1778 norske sykepleiere, leger, psykologer og helsearbeidere har svart på en undersøkelse utført av Universitetet i Oslo. Så mange som en av fire oppga at de slet med angst og depresjon som følge av at de jobbet med koronapasienter.

– Vi ønsket å undersøke graden av posttraumatiske stress-symptomer, angst og depresjon hos utsatt personell som har jobbet under pandemien, sier Sverre Urnes Johnson, førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo og forsker ved Modum Bad til NRK.

– Norske myndigheter må vedkjenne at pandemien kan føre til psykiske helseutfordringer, særlig hos utsatt personell. Det trengs tilstrekkelig med tiltak og finansiering slik at de får den hjelpen de trenger, sier han videre.


Verst for sykepleiere og sosialarbeidere

Av de som deltok i undersøkelsen, var 43 prosent sykepleiere, 14 prosent psykologer, 10 prosent leger, 4 % andre helsearbeidere, 9 prosent sosialarbeidere, 2 prosent politikere og 17 prosent andre yrkesgrupper. 28 prosent av de spurte oppga at de hadde vesentlige symptomer på posttraumatisk stress. Rundt 20 prosent oppga at de hadde moderat til alvorlig angst eller depresjon.

Sykepleierne og sosialarbeiderne var de yrkesgruppene som oppga at de hadde flest problemer.

– Sykepleierne står tettest på pasienten hele døgnet og over lengre tid. Legene er på visitt og har mer overordnet oppfølging av pasientene, sier leder i Sykepleierforbundet, Lill Sverresdatter Larsen til NRK.

Redd pasienten ikke er der

Lederen i Sykepleierforbundet kommer med noen eksempler på hva slags tilbakemeldinger de har fått fra sine medlemmer:

«Det manglet visir. Jeg gikk inn med vanlige briller. Han hostet, nyste og kastet opp på meg. Jeg var redd og trengte hjelp av andre, men alle var opptatt ute i avdelingen.»

«Jeg føler meg helt tom etter vakter.»

«Mest av alt er vi redde for at våre pasienter ikke skal være der når vi kommer på neste vakt.»

«Jeg kan overføre smitten videre. Jeg er redd for at jeg blir potensiell bøddel dersom jeg blir smittet.»

LES OGSÅ: Beboerne på sykehjemmet får ikke ha besøk. Da kom de ansatte på en genial ide

130,336FansLik
1,508FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter