Hjem Nyheter En av to frykter å få dette med hjem fra ferien – slik unngår du blindpassasjeren

En av to frykter å få dette med hjem fra ferien – slik unngår du blindpassasjeren

Nordmenn frykter å få med seg veggedyr i bagasjen hjem fra ferie, viser en ny undersøkelse.

Færre reiser de siste par årene har ført til færre innmeldte saker om veggedyr. Men som vi tidligere har omtalt er det flere som frykter dette trolig vil endre seg allerede i sommer.

Skjeggkre og kakerlakker kommer også høyt opp på lista over skadedyr feriereisende ikke vil ha kravlende som blindpassasjerer blant badetøy og sandaler på returen hjem.

Det er YouGov som har gjennomført den landsrepresentative undersøkelsen på vegne av forsikringsselskapet If. 1012 personer over hele Norge er spurt.

– Første bud er: Ikke legg kofferten på senga der du er på ferie. Veggedyr elsker å krype inn i smale sprekker og gjemme seg. De fleste steder befinner de seg i senga og rundt. De kan lett komme seg over i kofferten, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

– Får du med veggedyr, skjeggkre eller kakerlakker hjem, risikerer å ikke oppdage dem før det har gått flere måneder og de har hatt tid til å formere seg, sier han.

51 prosent er redd for veggedyr i bagasjen, 43 prosent frykter skjeggkre og 35 prosent er engstelige for å ta med kakerlakker hjem, viser den nye undersøkelsen.

– Det er lurt å sjekke hvilke dekninger du har for skadedyrbekjempelse på bolig- og innboforsikringene. Disse kan variere fra selskap til selskap og om du har en standardforsikring eller har en utvidet forsikring, sier Clementz.

18 prosent frykter kles- og pelsmøll i kofferten, 16 prosent stokkmaur og 14 prosent husbokk.

25 prosent svarer at de ikke er engstelige for å ta med seg skadedyr hjem fra ferie.

Slik unngår du å ta med veggedyr og andre kryp hjem

  • Sjekk undersiden av madrassen og senga dit du kommer for å se etter ekskrementer og dyr. Se i sprekker i senga og løft på sengetøyet.
  • Eventuell sofa og lenestoler bør også undersøkes.
  • Når du sjekker senga og andre møbler, bruk lommelykta som finnes på telefonen din. Før lysstrålen parallelt med flaten du sjekker.
  • Ikke legg klær i skuffer eller skap hvis møblene ser gamle og slitte ut. 
  • Ikke flytt inn i rommet dersom du oppdager veggedyr eller spor etter andre skadedyr. Be om nytt rom eller overnattingssted.
  • Ha bager og kofferter lukket, og ikke la tøy ligge utenfor. Husk også på at veggedyr kan komme seg nedi sko.
  • Bruk gjerne koffertstativet, om et slikt finnes på rommet eller i leiligheten, til å oppbevare den lukkede bagasjen på.
  • Når du kommer hjem bør bagasjen pakkes ut på bade- eller vaskerom –  eller aller helst utendørs. Rist tøyet godt.
  • Tøy må vaskes på 60 grader hvis eventuelle veggedyr skal dø.

Kilde: Forsikringsselskapet if

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com