Koronapandemien gjør at mange planlegger å feriere i Norge. Det gjør det også enklere å ha med kjæledyret på tur.
I Den store kjæledyrundersøkelsen 2021 fra Musti forteller over én av tre kjæledyreiere at de planlegger å ha med kjæledyret på ferie i sommer.
Det er flest hundeiere som planlegger å ha med sin firbeinte venn på tur. Over halvparten av dem oppgir nemlig at hunden blir med på ferie i sommer. Bare to av ti katteiere oppgir det samme.
Relatert: Ta ansvar når du får deg kjæledyr – adopter en hjemløs katt
51 prosent av hundeeierne planlegger å ha med kjæledyret på ferie i sommer
21 prosent av katteeierne planlegger å ha med kjæledyret på ferie i sommer
Hundeekspert i Musti, Magda Nawrocka, forteller at det er flere ting det er viktig å huske på i forkant av reisen.
– Det er viktig at hunden eller katten er chippet, og at den har kontaktinformasjon til eier på halsbåndet. Hvis man skal ha med kjæledyret utenlands, noe som mest sannsynlig ikke er så aktuelt i sommer, er det viktig at den er vaksinert. Det er også viktig å sjekke å sjekke at det er lov til å ha med dyr der man skal på ferie, sier Nawrocka i en pressemelding.
Hunden trives best kjølig
Hun anbefaler hundeeiere som skal kjøre lange strekninger med hunder som har kort snute å la hunden få ligge på en kjølematte i bilen, eller ha en liten vifte som sørger for å holde kroppstemperaturen nede. Disse hundene regulerer nemlig ikke varmen like bra som hunder med lang snute.
Relatert: Kanin som kjæledyr?
22 prosent av de som planlegger å ha med kjæledyret på sommerferie sikrer kjæledyret feil i bilen.
Av de som planlegger å ha med kjæledyret på ferie oppgir over to av ti at de sikrer kjæledyret feil i bilen. Enten ved å feste det i setebeltet, la det sitte i gulvet eller vandre fritt når man kjører.
Relatert: Nordmenn kjøper kjæledyr som aldri før: Dyrebeskyttelsen er bekymret
– Kjæledyret skal sikres med en spesiell sele eller sitte i bur. Det er både påbudt, og tryggest for kjæledyret, sier Nawrocka.
Hund på 800 kg
Hun får støtte fra Christoffer Solstad Steen, senior kommunikasjonsrådgiver i Trygg trafikk. Han forteller at kjæledyr kan være et forstyrrende element. Steen sier at det er to grunner til at det er viktig å sikre kjæledyrene riktig i bilen.
– Riktig sikring reduserer risikoen for at kjæledyret skader seg. I tillegg reduserer det risikoen for at kjæledyret bidrar til en ulykke eller til å øke skadeomfanget, sier han.
Relatert: Forskning: Å miste et kjæledyr kan være like vanskelig som å miste en nær person
Hvis en ulykke inntreffer vil en hund på 20 kg utgjøre 800 kg hvis man bråstopper i en fart på 50 km/t.
– Kjæledyret får en enorm kraft og risikerer å påføre passasjerene ekstra skade. Det er nok mange som ikke er så bevisste på at man skal sikre all last, og at et kjæledyr inngår her, sier Steen.
Pus blir hjemme
70 prosent planlegger å ikke ha med katten på ferie
I motsetning til hundeeierne planlegger mange katteeiere å la pus bli hjemme. I Den store kjæledyrundersøkelsen 2021 oppgir syv av ti katteeiere at de ikke planlegger å ha med katten på ferie i sommer. At færre katteeiere har med kjæledyret på ferie, er også noe Standal Hunde- og Kattehotell har lagt merke til.
Relatert: Snakker du med kjæledyret eller plantene dine? Det kan være tegn på høy intelligens
– Vi har vanligvis flest hunder på besøk i feriene. Men, under koronasommeren i fjor opplevde vi at det var flest katter. Årsaken til det er nok at mange reiste innenlands, og da er det vanskeligere å ta med en katt enn en hund på for eksempel campingtur eller hotell. Vi forventer derfor mange katter på besøk i sommer også, sier Silje Arnesen, som er kundeansvarlig i Standal Hunde- og Kattehotell.
Katteekspert i Musti, Johnny Skjølås, forteller at katten også kan klare seg hjemme alene i ferien. Men, at den er helt avhengig av å få daglig tilsyn.
Relatert: Her er det lov å begrave kjæledyr ved siden av eieren på gravplasser
– Hvis man skal reise, og velger å la katten være hjemme alene bør man få noen til å se til katten daglig. Det er viktig å sjekke at katten har det bra, og at den har tilgang til både vann og mat, sier han.