in

Én av tre nordmenn har fettlever uten å vite det

Foto:miraimages.photoshelter.com

Ikke-alkoholisk fettlever (IAFL) er den vanligste leversykdommen i Vesten. Én av tre nordmenn har det, og de fleste uten symptomer. 

Vanligvis assosieres fettlever med alkoholmisbruk. Men overvekt kan også gi fettlever.

En studie fra NTNU i 2019 kom frem til at  36 prosent av nordmenn har ikke-alkoholisk fettleversykdom.


Ikke-alkoholisk fettlever (IAFL) er en tilstand hvor det er økt mengde fettvev i leveren hos personer som ikke bruker alkohol, eller som bruker så lite alkohol at alkoholbruken ikke er noen sannsynlig forklaring på tilstanden. Dette skriver Norsk Helseinformatikk (NHI).

– Noen får lettere fettlever enn andre. Selv om det først og fremst knyttes til overvekt, kan også normalvektige personer få det, sier førsteamanuensis Frode Norheim ved Institutt for medisinske basalfag ved Universitetet i Oslo til VG.

Norheim forteller til avisen at det i verste fall kan gå fra fettlever til skrumplever. Noen av disse går videre igjen til å utvikle kreft i leveren.

Livsstilsvalg som forebygger

Men – som med en rekke andre sykdommer kan også IAFL forebygges. Den aller viktigste faktoren her er livsstil:

Norheim anbefaler et sunt kosthold, rikt på frukt, plantebasert mat, grønnsaker, grove kornprodukter og umettet fett. Å opprettholde en sunn vekt virker også forebyggende.

– Hvis du har overvekt eller fedme, bør du redusere antall kalorier du spiser og sørge for mer fysisk aktivitet, sier han,

Og til sist anbefaler han å trene – gjerne flere dager i uken.

Fettlever som ikke fører til betennelse eller sviktende leverfunksjon, gir vanligvis ingen symptomer. Ofte oppdages tilstanden tilfeldig ved at det i blodprøve oppdages en beskjedent forhøyet verdi av en leverprøve, opplyser NHI.

Den eneste kjente behandlingen er vektreduksjon. Det vil føre til at fettavleiringen i leveren stopper opp og etter hvert avtar. En vektreduksjon på minst 5%, og aller helst så mye som 7-10% av kroppsvekten, er vist å kunne stanse sykdomsutviklingen. 

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Da Bjørn Tore veide 108 kilo tok farmor en prat med ham

Farmen-Per Gunvald har funnet tonen med en annen Farmen-deltager