in ,

En av verdens mest omtalte drapssaker har tatt en ny vending – det kan bli tiltale etter 67 år

Emmett Till. Foto: Skjermdump Youtube

Sommeren 1955 ble 14 år gamle afroamerikaneren Emmet Till torturert, mishandlet og drept fordi han angivelig plystret etter en hvit dame.

25. juli 2022 skulle Emmett Till fylt 81 år. Kusina Ollie Gordon husker ham som en spilloppmaker som elsket å få folk til å le.

– Han gjorde det greit på skolen, men han elsket det ikke. Han hadde polio da han var yngre, så han slet med stamming og talevansker, sa Gordon ifølge Dagbladet i et intervju med The New York Times i fjor sommer.


Moren til Emmet hadde lært gutten å plystre dersom han slet med å få ut et ord. B var en spesielt vanskelig bokstav for 14-åringen, og moren har senere sagt at hun tror det kan ha blitt mye for Emmet når han skulle kjøpe tyggegummi på butikken til Roy og Carolyn Bryant. Senere fortalte Carolyn ektemannen at gutten hadde plystret til henne og tatt henne på hånden. Hav som skjedde videre er uklart.

View this post on Instagram

A post shared by Black Royalty Media (@blackroyaltymedia)

Roy Bryant fant ut hvem den unge afroamerianeren som angivelig plystret på kona hans var. Sammen med halvbroren John William Milam dro de til Emmet. Grandonkelen hans som senere vitnet i rettssaken sa han han også hørte en kvinnestemme fra bilen de to mennene kom i.

Drept på brutalt vis

Emmet ble truet ut av senga, bundet og lagt på lasteplanet til bilen. Roy og John kjørte videre til en forlatt låve i området. Der ble 14 år gamle Emmet torturert, drept og kastet i Tallahatchie-elva.

Ansiktet hans var ikke til å kjenne igjen da han ble funnet to dager etter. Han var naken og piggtråden som var surret stramt rundt halsen på gutten var festet i et vifteblad. Det var kun en sølvring med en inngravering som gjorde det mulig å identifisere hvem den døde var.

Til tross for at flere øyenvitner identifiserte gjerningspersonene ble Roy og John i november samme året som Emmet led en grufull død frikjent for drap og kidnapping. Juryen besto av tolv hvite menn og brukte en time, inkludert pause, på å avgjøre skyldspørsmålet. Flere av jurymedlemmene uttalte i etterkant at de visste mennene var skyldige.

Nylig ble det funnet en arrestordre på Carolyn Bryant i kjelleren på rettshuset i Missisippi. Hun ble aldri stilt for retten, da den daværende politisjefen i distriktet mente kvinnen skulle slippe unna ettersom hun hadde to barn å ta seg av.

– Arrester og tiltal henne, sier Emmetts slektning, Teri Watts, ifølge Dagbladet til nyhetsbyrået Assosiated Press (AP).

Ifølge ABC11 bor den nå 88 år gamle Carolyn Bryant Donham i Raleigh, USA.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Trude Mostue om Freya: – Hvalrosser flytter seg etter vær, vind og mat – litt som oss nordmenn

Vil bryte ned fordommer med «Kort og lovende»