tirsdag, oktober 27, 2020

En avisartikkel reddet livet til Emily

Mest lest nå

Emily Gavigan var en vanlig, glad jente helt til personligheten plutselig endret seg radikalt det første året på college. 

Emily som alltid hadde vært en helt vanlig og blid jente ble plutselig en dag overbevist om at hun ble forfulgt av en lastebil. Tenåringsjenta endret personligheten radikalt.  

Ifølge Littlethings startet det med at hun plutselig bablet og sa ting som overhodet ikke hadde noen som helst fornuft. En gang ringte hun familien for å advare om at noe forferdelig ville skje dem alle sammen. 


Vendepunktet kom da hun plutselig forsvant og var borte i et døgn. Emily hadde tatt bilen de 380 kilometrene fra hjemmet sitt i Pennsylvania til besteforeldrene i New Jersey. Hun hadde ikke penger til bomstasjonene underveis, men dro likevel. Episoden fikk foreldrene til å ta datteren rett på sykehuset. 

Emily of foreldrene. Faksimile Facebook

Emily endte opp på psykiatrisk avdeling. Hun begynte å få anfall, og responderte ikke på noen behandlingsformer. Tenåringsjenta ble dårligere og dårligere samtidig som legene heller ikke klarte å finne noe galt med hjernen hennes.

Helt tilfeldig leste Emilys far en artikkel i New York Post, skrevet av en kvinne som hadde hatt lignende symptomer som Emily hadde. Artikkelforfatteren Susannah hadde blitt diagnostisert autoimmun encefalitt eller anti-NMDA-reseptorencefalitt.  

Faren tok umiddelbart med seg avisen til legen som behandlet Emily. Han var heldigvs åpen for innspillet, og kort etter viste det seg at diagnosen stemte. 

Anti-NMDA-reseptorencefalitt er en hjernebetennelse. Wikipedia skriver at sykdommen gjerne starter med at pasienten har feber og er slapp. Deretter glir sykdommen over i en psykose med vrangforestillinger der pasienten ser og hører ting andre ikke ser og hører, før pasienten etter hvert får anfall. 1,5 personer av en million får sykdommen hvert år, og 80 prosent av de som rammes er kvinner. Med riktig behandling blir omlag 80 prosent friske igjen, og jo tidligere behandlingen starter jo bedre er prognosene. 

Selv om behandlingen tok tid ble avisartikkelen redningen for Emily som idag er 28 år gammel og helt frisk. 

– Jeg ble utvilsomt reddet av Susannah og hennes historie, sier Emily. 

Nedenfor kan du se mer om historien til Emily:

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter