in ,

En grønn banan om dagen kan forebygge kreft

banan
Banan. Foto: Canva

Å spise en banan om dagen kan bidra til å forebygge kreft – men bare hvis den er grønn.

Forskerne ved universitetene i Newcastle og Leeds har gjennomført en studie der mennesker med høy arvelig risiko for kreft fikk en diett med mye resistent stivelse, som det finnes rikelig av i banenen før den modnes.

Resultatene som er omtalt av den britiske avisa Daily Mail viste at dietten reduserte risikoen for enkelte kreftformer med mer enn femti prosent.


Resistent stivelse er en form for karbohydrater som også finnes i matvarer som havre, frokostblandinger og bønner.

Studien undersøkte nesten 1000 pasienter med Lynch syndrom som er en genetisk tilstand som gjør mennesker disponert for en rekke kreftformer. Rundt 200.000 briter antas å ha den genetiske tilstanden, selv om mindre enn 5 prosent vet at de er bærer.

Alle deltakerne fikk en daglig dose resistent stivelse, tilsvarende én umoden banan, i gjennomsnittlig to år.

Reduserte risikoen med opptil 60 prosent

Eksperter fant ut at selv om det ikke reduserte risikoen for tarmkreft, reduserte dosen risikoen for kreftutvikling i andre deler av kroppen med opptil 60 prosent.

Den beskyttende effekten var spesielt sterk for øvre gastrointestinale kreftformer, inkludert kreft i spiserøret, magen, galleveiene, bukspyttkjertelen og tolvfingertarmen, som kan være vanskelig å oppdage.

En grønn banan om dagen hadde forebyggende virkning på kreft. Foto: Canva

Beskyttelsen varte i 10 år etter at folk sluttet å ta kosttilskuddet, og forskerne håper dermed at funnene også kan være fordelaktige for befolkningen generelt, ikke bare personer med Lynch syndrom.

– Vi fant at resistent stivelse reduserer en rekke kreftformer med over 60 prosent, sier ernæringsprofessor John Mathers ved Universitetet i Newcastle.

– Effekten var tydeligst i den øvre delen av tarmen. Dette er viktig siden kreft i den øvre mage-tarmkanalen er vanskelig å diagnostisere og ofte ikke fanges opp tidlig, legger han til.

Resistent stivelse kan tas som et pulvertilskudd og finnes naturlig i erter, bønner, havre og andre stivelsesholdige matvarer.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

penger

Spar penger med kredittkort

Olena Zelenska

Ukrainas førstedame: invasjonen har gjort henne mer forent med ektemannen