Trebarnsmoren Louise påpeker at mer og mer forskning tyder på at man ikke gjør barna noen tjeneste ved å være overbeskyttende. Hun er en tigermamma, og så «tøff» i oppdragelsen at en av de andre mødrene ved barnas skole ringte til sosialtjenesten.
Temperaturen var under frysepunktet da Louise slapp sin 14 år gamle sønn av for å dra på speiderleir. Men idet han var på vei ut av bilen innså han at han hadde lagt igjen soveposen hjemme.
– Hoppet jeg inn i bilen og kjørte den timelange rundturen for å hente den til ham? Nei det gjorde jeg ikke. Jeg bare kysset ham og kjørte hjem. Jeg var fullstendig klar over at han ville få det litt kaldt den natten, uten noe annet ly mot elementene enn teltduken. Men jeg følte ingen skyld i det hele tatt, sier trebarnsmoren til Daily Mail.
Hun mener sønnen, som er 14, er gammel nok til å ta det hele og fulle ansvaret for å pakke sitt eget campingutstyr.
– Da jeg kom hjem, sendte jeg til og med et bilde av det til ham, med beskjeden: «Soveposen din ser fin og koselig ut i gangen», forteller hun og legger til at selv om det var kaldt så var hun overbevist om at han til etter hvert ville dra nytte av opplevelsen og lære av den.
Louise innrømmer at hennes «tøffe kjærlighet» strider mot dagens curling-norm for foreldreskap. Men hun sier at hun aldri har villet sy puter under armene på dem, fordi hun tror fullt og fast på å la dem lære på den harde måten.
Og om barna er syke tror Louise på å gi dem «et lite dytt». Den andre sønnen hennes kom syk hjem fra skolen, men moren mente det ikke var noen grunn til å stå over en kamp med sportsklubben samme helga.
– Han sa «Mamma, jeg er syk, jeg har vondt», så jeg ga ham paracet og hostesaft og fortalte ham: «Det er to og en halv time av livet ditt, bare stå i det», sier tigermammaen.
Hun hevder sønnen spilte bra og ble rost av trenerne, og mener at han heretter, når han er i en vanskelig situasjon, vil vite at han fortsatt kan prestere, selv når han føler seg forferdelig.
– Barna lærer at ingenting i livet er lett. Og at «gjennomsnittlig» er et fy-ord i huset vårt, sier hun.
Lager matpakke hver morgen
Hun opplever også at belønningen for at de er ærlige og forventer ting av hverandre bidrar til at de har en fin og harmonisk familie. Mange opplever tenårene som en vanskelig fase av foreldreskapet. Louise forteller derimot at tenåringene hennes og hun deler gjensidig respekt og god kommunikasjon – i tillegg til at de har mye moro.
Den ene sønnen lager matpakke til hele familien hver morgen, uten at han har blitt bedt om det. Louiser opplever også ofte at barna har tatt seg bryet med å lage middag og dekke bordet når hun kommer hjem fra jobb.
– Jeg lærte dem å lage mat da de var seks eller syv, og de vasker rommene sine selv, bærer ut søppel, og vi vasker huset sammen hver lørdag morgen, forteller hun.
Louise mener at for kun en generasjon eller to siden ville ikke hennes tilnærming virket så uvanlig, og synes foreldre i dag er alt for myke mot barna sine.
– Med overbærenheten sin undervurderer og undergraver de barnas evne til å håndtere motgang, sier hun og peker på en stor ny studie som viser hvor skadelig denne helikopteroppdragelsen kan være på lang sikt.
En ny og større studie viser nemlig at barn av overbeskyttende foreldre faktisk har en kortere levetid. Menn som hadde blitt nektet uavhengighet som barn hadde en 12 prosent større risiko for å dø før fylte 80 år, mens kvinner med en overbeskyttende far hadde en 22 prosent økt risiko.