torsdag, februar 27, 2020
Nyheter En moskus forvillet seg ned fra Dovrefjell - måtte...

En moskus forvillet seg ned fra Dovrefjell – måtte avlives

-

Den forvirrede moskusen hadde forvillet seg ned fra Dovrefjell, og gått langt, helt ned til Otta i Gudbrandsdalen. Søndag ble den avlivet.

«Det tok noen sekunder før vi skjønte at det var en moskus vi så», sier Mari Sætermo til NRK.

Hun oppdaget moskusen ved Rondanevegen ved Raphamn i Sel kommune, lørdag ettermiddag. Da hadde den gått flere mil fra Dovrefjell, der moskusen vanligvis holder til.

FOTO: TORD BRETTEN / STATENS NATUROPPSYN

Ble veldig overrasket

Mari Sætermo ble veldig overrasket over å se moskusen så langt hjemmefra. Hun tok video av moskusen, og delte den på Facebook.

«Jeg har sett moskus før, men da har det vært på Dovrefjell. Det er jo ikke naturlig at moskus ferdes ved Raphamn», sier hun.

Etter å ha delt videoen på Facebook, tok Statens naturoppsyn (SNO) kontakt med henne. De sendte ut to mann for å lete etter det store dyret.

«Det blir litt som å lete etter den berømte nåla i høystakken», sier Espen Rusten, seniorrådgiver hos SNO ved Hjerkinn.

Men søndag formiddag, ble moskusen felt bare noen meter fra E6 ved Kringen sør for Otta.

Foto: SNO

Ikke vanlig at den går så langt

«Med god hjelp fra lokale som oppdaget den på en sti klarte vi å felle kua», sier Espen fra SNO, og forteller videre at moskuser har forvillet seg ned fra Dovrefjell tidligere, men at det er svært sjeldent at den går så langt som denne kua hadde gjort.

«Det er ikke vanlig. Det er jo vanlig at moskuser vandrer ut ifra kjerneområdet på Dovrefjell, men det er sjeldent at de vandrer sørover i den retningen som denne her har gjort», sier han.

En hardfør urokse

Moskusen på Dovre er en urokse som er i slekt med både sauen og oksen. Dovre-moskusen er ekstremt hardfør og tåler mye kulde og snø. Moskusen er satt ut på Dovre, og hører egentlig ikke til der.

Neste artikkelNeste
Scroll ned

Smittevernekspert advarer i forbindelse med koronaviruset: ikke dra på reise nå

Koronaviruset har spredd seg over hele verden.  Nå advarer smittevernekspert Johan Giesecke mot at man ikke bør dra utenlands akkurat nå. Til Svenska Dagbladet sier...

Når barn klipper seg selv – se de hysterisk morsomme bildene i denne serien

Vi har vel alle hørt uttrykket om å ta skjeen i egen hånd? Vel, her kommer et lite knippe barn som gjorde nesten nettopp...

Plages du av fiselukt? Nå kan du kjøpe undertøy og puter som skjuler det for deg

Ja, du leste faktisk helt riktig. Et engelsk firma har nå oppfunnet puter og undertøy som fjerner lukten av fis - enten den er...