Hjem Forskning Ny studie: Så farlig er faktisk søvnmangel

Ny studie: Så farlig er faktisk søvnmangel

At søvnmangel ikke er sunt har vært kjent lenge. Men en ny europeisk studie viser hvor skadelig det er å gå en natt uten søvn.

En studie omtalt av TV 2 om hvordan søvn og mangel på søvn påvirker hjernen, viser at et døgn uten søvn førte til at hjernens antatte alder økte med ett til to år. Men det kom også fram at én påfølgende natt med god søvn reverserte skaden og gjorde hjernene til testpersonene «ung» igjen.

– Funnene er veldig interessante og relevante. Dette er gode og håpefulle nyheter, sier postdoktor Laura Bojarskaite ved Universitetet i Oslo til TV 2.

Med hjernens alder i menes i denne sammenhengen endringer i hjernestrukturen som følge av søvnmangel.

– Endringer i for eksempel hjernens grå substans, som representerer hjerneceller, og hvit substans, som representerer nervene. Alle disse parameterne endres med alderen.

En mulig forklaring som forskerne kommer med, er at tap av søvn kan elde hjernen ved å forstyrre strømmen av cerebrospinalvæske. Denne væsken antar man hjelper til med å rense hjernen for giftstoffer.

Nå er det likevel ikke slik at småbarnsforeldre trenger å få helt panikk: Studien tyder på at enkelte netter med lite søvn ikke trenger å bety så mye.

– Alle har en dårlig natts søvn innimellom. Det er først et problem når folk sover for lite i uker, måneder eller til og med år, sier forskeren til TV 2.

Er du en av de mange som sliter med nattesøvnen finnes det råd. Noen typer mat er nemlig lurt å spise for å få en god natts søvn. 

De fleste har fått med seg at kaffe med koffein kan sabotere nattesøvnen. Like kjent er det imidlertid ikke at man faktisk kan spise seg søvnig.

Tryptofanrik mat er viktig for produksjon av serotonin og melatonin. Mens serotonin ofte kalles lykke- og velværehormonet er melatonin essensielt for god søvn. Ifølge nettstedet Balanse i hverdagen trenger kroppen vår ca  4-5 mg tryptofan per kilo kroppsvekt per dag. Ved en kroppsvekt på 60 kg betyr dette til en daglig dose på ca 300 mg tryptofan.

Tryptofan finnes i omtrent alle matvarer hvor protein er en bestanddel. Men i havre, melk, fisk, egg, kjøtt, sjokolade, tørkede dadler, og peanøtter finnes tryptofan i spesielt rikholdige mengder. Tryptofan i kombinasjon med karbohydrater, gjør det lettere å sovne. Tryptofanet gjør deg avslappet, mens karbohydratene stimulerer til insulinutskillelse.

– Insulinet frakter både karbohydrater og aminosyrer inn i cellene, noe som gjør at tryptofanet får dominere litt i blodstrømmen og tilføre hjernen råstoffet for de beroligende signalstoffene melatonin og serotonin, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky til ABC Nyheter.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com