in ,

En ordentlig gladnyhet til deg som spiser brød

Foto: www.picjumbo.com/Pixabay

Det viser seg at det er mer kostfiber i norske kornprodukter enn tidligere antatt.

Dette kom frem da Mattilsynet tok i bruk en ny analysemetode for kostfiber og analyserte 10 kornprodukter fra dagligvarehandelen.

Kornprodukter er basisvarer i det norske kostholdet, og helsemyndighetene anbefaler oss å spise fiberrike matvarer som kornprodukter.


I en pressemelding skriver Mattilsynet at Havforskningsinstituttet på oppdrag fra dem har analysert 10 kornprodukter over en periode på to år:

Kornproduktene hvetemel, havregryn, rugmel, byggmel og kruskakli ble analysert for næringsstoffer som kostfiber, karbohydrater, fett, proteiner og ulike vitaminer og mineraler.

30 prosent mer kostfiber i siktet hvetemel

– I kornproduktene vi har sett på i dette prosjektet har alle oppgitt kostfiber i sin næringsdeklarasjon. Produsentene har oppgitt lavere kostfiberinnhold i kornproduktene sine enn det vi fant i våre analyser, sier seniorrådgiver Ellen Kielland i Mattilsynet.

Mattilsynets undersøkelse har brukt en nyere analysemetode som måler flere kostfiberforbindelser for å få med det totale kostfiberinnholdet i disse produktene.

Les også: Ernestine er 85 år gammel, men så absolutt ingen «bestemortype». Hun er verdens eldste kvinnelige bodybuilder

– Resultatene for vår vanligste kornsort, hvete viser at det er over 30 prosent mer kostfiber i siktet hvetemel enn tidligere, forteller Kielland.

Les også: Andrea led av migrene i 25 år. Da hun droppet to ingredienser i kostholdet fikk hun livet tilbake

Mattilsynets nye analyser blir positivt mottatt i Helsedirektoratet:

– Vi anbefaler å spise grove kornprodukter med høyt innhold av kostfiber og fullkorn. Det er gledelig å se at en nyere analysemetode viser at de vanlige kornsortene har mer kostfiber enn tidligere antatt, sier seniorrådgiver Henriette Øien i Helsedirektoratet.  

Helseskadelige tungmetaller under grenseverdiene

Det er ikke bare kostfiber de har målt. Mattilsynet overvåker regelmessig også innholdet av miljøgifter i næringsmidler.

Les også: Gode råd for å spise sunt i hverdagen

Kornproduktene ble derfor også analysert for arsen, bly, kadmium og kvikksølv. Dette er tungmetaller som kan påføre både mennesker og dyr helseskade, og som vi dermed ikke ønsker å ha mye av i kosten vår.

Alle analysene viste resultater som er under grenseverdiene som gjelder for korn.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

21-år gamle Iselin følte seg presset til å ta vaksine – Så ble hun innlagt

juletre

350.000 tjuvstarter julen i september