mandag, oktober 26, 2020

En utblåsing mot skjemaveldet i NAV

Mest lest nå

Jeg har aldri tidligere vært borti skjemaene til NAV. Heldigvis ikke vært i behov for noe stønad fra den kanten tidligere. Men når man venter barn så har man ingen annen mulighet. Det må søkes til NAV om foreldrepenger under fødselspermisjon.

[sc:Adsense]


Det begynner å bli noen måneder siden vi satt oss ned for å se på skjemaene som skulle fylles ut og sendes inn i denne forbindelse. Da jeg er sosionom, og tross alt har hatt min del om NAV under utdannelsen, tenkte jeg at dette skulle være en smal sak. Men bare så det er sagt med en gang, jeg ble svimmel av denne prosessen fra start av. For det første er det en haug av skjemaer på NAV. Hvilke er riktig? Hva er det vi egentlig skal fylle ut her? Valgene i skjemaet er mange. Hva skal vi krysse av på? Og jeg vet jo såpass om NAV at dersom man krysser feil i en rubrikk, er det over og ut med søknaden!

Ringte derfor det lokale NAV-kontoret for å få litt veiledning før vi satt i gang med utfyllingen. Vet du hva svaret var der? Nei, de hadde ingen som var ekspert på dette området. Det måtte man i så fall ringe NAV-sentralt om. Ekspert på området? Gud hjelpes. De som jobber på NAV må faktisk tituleres som ekspert på området før de kan hjelpe deg med utfyllingen. Hvordan i alle dager skal da mannen og kvinnen i gaten fylle ut dette på egenhånd? Inntektsopplysninger..Hvem sender inn dette? Du selv eller arbeidstaker? Står ingenting om det under prosessen..

Vell vell.. Tøff i trynet, på med sosionombrillene, og fyll ut skjemaet selv tenkte jeg. Søknaden ble sendt for rundt en måned siden.

I dag lå det følgende svar i postkassen:

brevnav1

 

Søknaden er blank? Her trengs det en opprensking i systemet til NAV. Hvem som sender inn en blank søknad da? Vi gikk over søknaden x-antall ganger før sendte inn..

brevnav2

Datoen på svaret fra NAV… 20.02…Datoen for når det havnet i postkassen vår: 28.02.. Brevet har i tillegg en opplysning om at dersom NAV ikke mottar opplysninger innen 2 uker så vil søknaden bli avslått. 8 av 14 dager var altså gått av fristen da vi ble gjort oppmerksom på at søknaden var blank.

Vi satt oss på ny ned. Fylte ut det samme skjemaet som sist. Brukte det elektroniske innsendingvalget til NAV og trippelsjekket forhåndsvisningen. Men hva viste den? Joda, rubrikker som vi hadde fylt ut, var plutselig ikke fylt ut lenger. Første side manglet. Forhåndsvisningen som skal være din sikkerhet for at alt er riktig før du trykker «send» fungerer tydeligvis ikke. Jaja, vi får uansett sende inn – håpe skjemaet ikke er blankt når det kommer frem, og ringe dem for å dobbelsjekke at alt er OK i morgen. Trykker på send, og mottar følgende bilde:

noegikkgalt

Gikk igjennom prosessen noen ganger til, med samme resultat.

Vell, vell. Solen skinner. Man får ta seg en tur. Starte prosessen på nytt litt senere. Er glad jeg ikke i jevne intervaller er i kontakt med skjemaveldet til NAV….

[sc:Adsensebunn][nyhetsbrev]

 

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter