At vanskelige opplevelser i barndommen kan påvirke den psykiske helsen vår er velkjent. Men det finnes også en kobling til den fysiske helsen.
Hendelser som fysisk og psykisk vold, seksuelt misbruk og mobbing kan ha en indirekte virkning i form av en uheldig livsstil, som for eksempel et usunt kosthold eller bruk av røyk eller rus forklarer Jan Ivar Røssberg til VG. Han er professor og overlege i psykiatri ved Universitetet i Oslo, til VG.
– Mer og mer forskning tyder også på en direkte virkning på både hjernens utvikling i tillegg til en negativ påvirkning på immun- og hormonsystemer. Dette kan senere bidra til utvikling av alvorlige fysiske sykdommer, sier Røssberg.
Les også: 13 grunner til at du bør spise mer av denne superfrukten
Les også: Narkotika, alkohol eller sigaretter – du vil bli overrasket over hva som er mest skadelig
Det er en sammenheng mellom opplevde uheldige opplevelser i barndommen og senere fysiske sykdommer som astma og migrene, kreft og hjerte- og karsykdommer.
– Noen studier viser også at jo flere alvorlige traumatiske hendelser du har opplevd i oppveksten, jo større er sannsynligheten for å utvikle en fysisk sykdom, sier Røssberg til VG.
En svensk studie, fra Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) ved Uppsala universitet fra 2014, viser at blant de som hadde opplevd fysisk eller psykisk vold i barndommen, hadde nesten dobbelt så mange en dårlig helse sammenlignet med de som har hatt en normal oppvekst.
Dersom man som liten vokser opp med å ha et nervesystem som konstant bader i stresshormoner, oppstår en overbelastning i kroppen som videre påvirker alt i hele kroppen. Dette er det forskerne kaller for toxisk stress.
Røssberg mener at barndomstraumer er et stort problem i Norge i dag, samtidig som det også har fått et betydelig større fokus, sammenlignet med tidligere.
– Det er klart at en forebygging av slike traumatiske barndomshendelser vil ha en enorm betydning for å forebygge senere psykiske lidelser og fysiske sykdommer, sier han til VG.