Hjem Nyheter Endelig gode korona-nyheter: – Få som kommer til å dø av korona

Endelig gode korona-nyheter: – Få som kommer til å dø av korona

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Mange av dem som er i størst fare for å dø av viruset, har nå blitt beskyttet mot det.

FHIs ukesrapport om koronasituasjonen viser at det foreløpig er meldt inn fire koronarelaterte dødsfall i forrige uke. Dette er det laveste tallet siden uke 44 i oktober, og siden uke 3 har antallet dødsfall relatert til covid-19 gått ned.  

I rapporten skriver FHI at dette kan være tidlige tegn på at de eldste har fått beskyttelse etter vaksinasjon, men kan også være en effekt av andre smitteverntiltak.

– Nå ser vi at dødstallene begynner å bli enda bedre. De fleste som har dødd i Norge har vært eldre mennesker. Nå har vi vaksinert 200.000 eldre, og dermed har en stor del av dem som har høyest risiko for å dø av viruset fått beskyttelse, sier professor i medisinsk mikrobiologi og smitteekspert, Ørjan Olsvik til NRK.

Han mener dermed at vi kan se effekten av koronavaksinen i det norske samfunnet allerede, og at vi kan forvente færre og færre dødsfall i tiden fremover.

– Vi har brukt alle de andre epidemiologiske tiltakene på en god måte. Nå kommer vaksinen i tillegg. Da er det få som kommer til å dø av korona, sier Olsvik.

Hittil har 632 koronarelaterte dødsfall blitt meldt inn til FHI. Det er helt klart flest dødsfall blant personer mellom 80 og 89 år, og en liten overvekt er menn.

De fleste sykehjemsbeboere har nå fått vaksine. Grunnen til at disse har stått først i vaksinekøen, er at denne gruppen…

Posted by Folkehelseinstituttet on Monday, January 25, 2021

Hittil har vaksinen blitt fordelt til kommunene basert på hvor mange innbyggere de har over 65 år. Dette ble imidlertid endret tirsdag. Heretter skal vaksinene fordeles basert på hvor mange innbyggere kommunene har over 18 år.

– Når mange av de eldste er ferdig vaksinert og beskyttet har planen vært å endre fordelingsnøkkelen, og vi mener det er tid for det nå, sa smitteverndirektør Geir Bukholm da denne endringen ble kjent.

Aftenposten skriver at omleggingen av vaksinetildelingen basert på alder, sammen med en skjevfordeling til spesielt smitteutsatte områder, medfører at Oslo vil få 43% flere vaksiner.

Det mener professoren er en smart omprioritering etter at så mange eldre nå har fått vaksinen.

– Nå må vi prioritere dem som sprer viruset – de yngre. De er mer bevegelige og har mye større sjanse for å smitte andre. Dette er etter læreboken – man må sette inn innsatsen der problemet er, sier Olsvik.

Tags:
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com