Hjem Nyheter Endringer i havets økosystem kan gi oss hvithai langs kysten

Endringer i havets økosystem kan gi oss hvithai langs kysten

av Dan Åsen Hansen

Er du en av dem som frykter at hvithaien skal komme til Norge? Vel, det kan bli en realitet. 

– Vi vil se mindre av de fiskene vi kjenner til, og vi vil se flere tropiske fisker komme som vi ikke visste om inntil nå, sier Clara Ulrich, fiskeriforsker og assisterende direktør ved Det franske forskningsinstituttet for undersøkelse av havet, til det franske pressebyrået AFP. Det er ABC Nyheter som først melder om dette.

Det er på grunn av de store temperaturendringene i havet det nå skjer en endring, noe forskerne følger med argusøyne.

For ikke vil man bare kunne oppleve eksotiske fiskearter som makrellstørje, blåfinnet tunfisk, sjøhest og avtrekkerfisk i de norske farvann, hvis temperaturen stiger ytterligere kan også den beryktede hvithaien finne veien.

Sjelden farlig 

Hvithaien i seg selv er vanligvis ikke farlig for mennesker, men da den jakter sel som et naturlig byttedyr, finnes det flere eksempler på at den feilaktig har angrepet mennesker med fatale følger for den som blir angrepet.

Et annet resultat av klimaendringene i havet gjør at fisk som for eksempel torsk, rødspette og tunge velger å trekke nordover til kjøligere farvann, hvilket gjør plass til mer eksotiske fiskearter i de nordligere delene av Atlanterhavet og Nordsjøen.

hvithai

Svært mange frykter hvithaien, men det er det ikke spesiell grunn for. Foto: Canva

Dette vil kunne medføre store endringer i menneskers matvaner, da enkelte fiskearter forsvinner fra havområdene de fiskes i, og nye arter kommer til. Men ikke nødvendigvis til ulempe for alle.

– Arter som havabbor og piggvar vil kunne øke, ihvertfall i Sør-Norge. Vi har sett for oss at forholdene for oppdrett av disse fiskene vil bedres i Sør-Norge, mens de optimale forholdene for laks kan forskyves nordover. Det er mulig eller sannsynlig at norsk akvakultur vil kunne utnytte dette., og tilpasse seg, også ved å ta i bruk mer varmekjære arter. Så ja, vi vil nok måtte endre forbrukervanene våre, men akkurat dette er mer en mulighet enn et problem, forteller biolog og havforsker Øivind Bergh til ABC Nyheter.

Det er ikke første gangen slike variasjoner har inntruffet, og hvis forholdene ligger til rette for det kan det være positivt for oss i nord, da det letter tilgangen på fisk som etablerer seg langs kysten og i fiskerisonene vi disponerer.

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier.