Hjem Nyheter England ble europamestre på hjemmebane

England ble europamestre på hjemmebane

«Løvinnene» sikret England et historisk EM-gull i fotball da de vant finalen mot Tyskland i et spennende drama med ekstraomganger.

56 år og én dag etter at Vest-Tyskland ble slått i VM-finalen for menn i 1966, tok England sin neste store internasjonale tittel.

Chloe Kelly – til daglig i Manchester City – ble den store helten på Wembley da hun satte inn 2–1 i andre ekstraomgang.

– Å herregud, dette er fantastisk. Jeg takker hver eneste person som kom og støttet oss, dette er helt uvirkelig, sier hun ifølge VG til BBC etter kampen.

– Dette er det drømmer er laget av. For unge jenter som ser på kvinnefotball, dette må være utrolig, legger hun til.

Relatert: England klar for finalen – «Løvinnene» gratuleres av David Beckham

Jubelscenene på banen og tribunen beskrives som «avsindige», og et begeistret hjemmepublikum på Wembley stadion sang «It’s coming home» av full hals. Sangen ble laget til herre-EM i 1996. 26 år senere kom endelig det engelske gullet, skjønt det var damene som sikret det.

Dette er første gang siden 1966 har et engelsk seniorlandslag vunnet et sluttspill, skriver Dagsavisen

Det var Chloe Kelly fra Manchester City som til slutt scoret vinnermålet i 2. ekstraomgang. Innbytteren Kelly brukte scoret etter at Lauren Hemps hjørnespark i det 111. minutt ble kjempet videre av Lucy Bronze. Kelly traff ikke i første forsøk, men fikk ballen tilbake og pirket den i mål fra kort hold.

Deretter pådro hun seg gult kort for å dra av seg drakten og feire i sports-BH.

Det første målet i kampen ble ifølge NRK scoret av Ella Toone i kampens 62. minutt, men Tyskland utlignet med Lina Magull 11 minutter før slutt.

– Jeg føler alle mulige følelser. Jeg har grått, ledd og smilt – jeg er «on top off the world». Det er den beste dagen i livet mitt, sier Toone til NRK etter kampen.

EM-bragden blir lagt merke til, og til og med dronning Elizabeth har sendt sin gratulasjon til de engelske fotballkvinnene søndag kveld.