søndag, februar 28, 2021

Enkel test kan fastslå hvor alvorlig astma du har

Mest lest nå

Nå kan en enkel urinprøve avsløre hvor alvorlig astma du har.

Astma-symptomer varierer fra person til person, og for å finne alvorlighetsgraden har man hittil måttet gjøre lungefunksjonstester, blodprøver, allergiundersøkelser og røntgen.

Nå har svenske forskere ifølge nettstedet Forskning.no gjort en oppdagelse de håper kan gi mer skreddersydde behandlinger til de med alvorlig astma.


LES OGSÅ: Ryan (12) ble nektet astmamedisin på skolen – han kom aldri hjem igjen

Forskere ved Karolinska Institutet i Sverige har testet urinprøver fra 600 personer. 400 av dem hadde alvorlig astma som ble behandlet med kortisontabletter, 100 av dem hadde mildere former for astma, og 100 av dem var friske.

Det var såkalte metabolitter som avslørte hva slags astma pasientene har.

Metabolitter er stoffskifteprodukter og oppstår ifølge Store medisinske leksikon når organismen omdanner et stoff gjennom en serie av biokjemiske reaksjoner

LES OGSÅ: Kuren for astma kan være like om hjørnet!

Det har lenge vært kjent at to typer metabolitter, prostaglandiner og leukotriener, er tydelige markører for astma.Bedre enn blodprøver

Den nye metoden utviklet ved Karolinska gjør det nå mulig å måle disse metabolittene med høy presisjon, og det viste seg at målinger av disse metabolittene ble mer nøyaktige når man målte urinprøver enn blodprøver.

Studien viser også at det fortsatt var høye nivåer av metabolittene hos alvorlig syke pasienter, selv om de fikk behandling med kortison-tabletter. Dette viser tydelig behovet for alternative behandlingsformer for de med alvorlig astma, ifølge forskerne.

LES OGSÅ: Norsk forskning: Bruk av rengjøringsmidler kan skade lungene dine

Kortisonbehandling har en rekke alvorlige bieffekter, og tidligere studier har vist at mange tunge astmatikere dropper kortisontablettene, i frykt for bivirkningene.

Det er imidlertid utviklet flere biologiske legemidler for pasienter med alvorlig astma, men de er svært kostbare, så derfor er det spesielt viktig å sikre at stoffet blir gitt til pasientene det faktisk funker på.

På sikt håper forskerne bak studien at funnene skal føre til bedre diagnostisering av astmaen, slik at de pasientene som er tyngst rammet kan få skreddersydd behandling.  

LES MER:

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter